Bijušais Igaunijas prezidents uzskata, ka Rietumiem būtu laiks parādīt Krievijai zobus (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Madis Veltman

Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess pirmdien intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai ERR paudis viedokli, ka rietumvalstīm šobrīd būtu laiks "parādīt Krievijai zobus", atsaukt darbiniekus no vēstniecībām Krievijā un apturēt aviosatiksmi ar šo valsti.

Viņš arī kritizējis Eiropas valstu līderu vizītes Maskavā centienos saņemt Krievijas apliecinājumu, ka kara nebūs.

Lūgts komentēt rietumvalstu diplomātu izvešanu no Kijevas un Rietumu lidsabiedrību vairīšanos izmantot Ukrainas gaisa telpu, Ilvess atzinis, ka Ukrainai tas ir smags trieciens.

"Pirmkārt, rietumvalstīm jāatsauc darbinieki no savām vēstniecībām Krievijā. Kāpēc Krievijā paliek pilns komplekts diplomātu, kamēr Maskavas darbību dēļ rietumvalstis, izņemot Igauniju, pamet savas vēstniecības Kijevā?" viņš vaicājis.

"Otrkārt, jāaptur lidojumi uz Maskavu. Kāpēc turp lidot, ja Krievijas darbību dēļ nav iespējams aizlidot uz Ukrainu un tā zaudē nodevas par lidojumiem virs savas teritorijas?"

"Uzskatu, ka pašlaik ir pats īstākais laiks parādīt Krievijai zobus," izteicies bijušais Igaunijas prezidents.

Ilvess diezgan atzinīgi novērtējis ASV prezidenta Džo Baidena veikumu šīs krīzes risināšanā, spēju saliedēt sabiedrotos un panākt zināmu kopīgu izpratni par nepieciešamajiem pretpasākumiem, bet vienlaikus nosaucis par "ne visai gudriem" Eiropas politiķu centienus braukt vizītēs uz Maskavu un izmēģināt laimi, "sak, varbūt es būšu tas, kuram izdosies mainīt [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina pārliecību".

"Ja paraudzīsieties uz Putina uzvedību, ieraudzīsiet, ka tā ir pilnīgi bezcerīga spēle. Baidens, atrodoties ļoti sliktā situācijā, ticis ar šo spēli galā labāk, nekā es būtu varējis cerēt," viņš spriedis.

Ilvess atteicies prognozēt notikumu attīstību, bet atzinis, ka situācija ir ļoti bīstama, Krievija demonstrē muskuļus un Rietumi saskārušies ar nopietnu pārbaudījumu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu