ASV ieroču ražotājs maksās $73 miljonus skolas apšaudes upuru ģimenēm (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV ieroču ražotājs "Remington Arms", kura ierocis tika izmantots vienā no traģiskākajām skolu apšaudēm, panācis ārpustiesas vienošanos ar upuru ģimenēm, piekrītot tām izmaksāt 73 miljonus ASV dolāru.

Lieta saistīta ar 2012.gadā notikušo apšaudi Sendijas Hukas pamatskolā, kurā tika nogalināti 26 cilvēki. 20 no tiem bija bērni sešu līdz septiņu gadu vecumā, bet pārējie seši bija skolas darbinieki.

Pret "Remington Arms" tiesā vērsās deviņu upuru tuvinieki. Kompensācija tiks sadalīta šo ģimeņu starpā.

Līdz šim ieroču ražotājus nevarēja saukt pie atbildības par masu apšaudēm, taču šis gadījums rada precedentu, kam varētu sekot vēl citas līdzīgas lietas.

Advokāts Džošs Koskofs, kurš pārstāv upuru ģimenes, pauda gandarījumu par panākto vienošanos, jo tas varētu palīdzēt "nepieļaut nākamo līdzīgo apšaudi".

"Mēs nevaram atgūt to, ko esam zaudējuši," paziņojumā norādīja apšaudē nogalinātā sešgadīgā Noas vecāki Lenijs Pozners un Veronika de la Rosa. "Taču šis risinājums dod iespēju saukt pie atbildības industriju, kura līdz šim bijusi pilnīgi nesodāma."

Lietā tika pievērsta uzmanība "Remington Arms" agresīvajām reklāmām, apelējot pie vīrišķības, un mēģinājumiem ieročus reklamēt videospēlēs. Upuru ģimenes mēģināja pierādīt, ka pastāv saistība starp aktīvajām mārketing aktivitātēm un apšaudi.

Pagājušā gada jūlijā "Remington Arms" upuru ģimenēm piedāvāja 33 miljonus dolāru, kas bija krietni mazāk par ģimeņu prasītajiem 225 miljoniem dolāru.

Neskatoties uz to, ka apšaudē tika nogalināti mazi bērni, pēc tam ASV netika pieņemti jauni nacionāla mēroga ieroču kontroles likumi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu