Vārnukroga dūņu krātuves smaku izplatības uzraudzībai sāk izmantot e-degunu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rīgas ūdens

Lai precīzāk sekotu smaku izplatībai SIA "Rīgas ūdens" dūņu laukos Vārnukrogā, darbu sākusi smaku monitoringa iekārta jeb tā saucamais e-deguns.

Šī sistēma ieviesta ar mērķi precīzāk fiksēt smaku izplatības palielināšanos un operatīvāk reaģēt uz to, veicot darbības to samazināšanai.

Smaku kontroles sistēma sastāv no vairākiem elektroniskajiem sensoriem, kas nepārtrauktā režīmā reģistrē smaku koncentrāciju Vārnukrogā, vienotā sistēmā veidojot tā saucamo e-degunu.

Iegūtajiem datiem tiešraidē var piekļūt arī Valsts vides dienesta pārstāvji, tādējādi tiek nodrošināta pilnīgs ievākto datu caurspīdīgums.

E-deguni precīzi nosaka attiecīgo smaku koncentrāciju, un, tai tuvinoties valsts normatīvajos aktos noteiktajai normai, tiek dots signāls operatīvajam vadības centram un informēti speciālisti, lai savlaicīgi darītu visu nepieciešamo smaku ietekmes mazināšanai.

Kā informēja uzņēmumā, Rīgas un arī daļas Pierīgas pašvaldību iedzīvotāju radīto notekūdeņu attīrīšanai un ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas nodrošināšanai 1991.gadā izbūvētā Bioloģiskās attīrīšanas stacija "Daugavgrīva" un 1994.gadā ekspluatācijā nodotie dūņu lauki "Vārnukrogs 2104" ir kopējās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas sastāvdaļa.

Notekūdeņu attīrīšanas procesā veidojas bioloģiskās dūņas. Lai nepieļautu to nokļūšanu Baltijas jūrā, tās no notekūdeņu attīrīšanas procesa tiek atdalītas un utilizētas.

Atūdeņotās dūņas tiek novietotas Vārnukroga teritorijā uzglabāšanai līdz lauksaimniecības aktīvās sezonas sākumam, kad tās izmanto augsnes kvalitātes uzlabošanai.

Vārnukroga dūņu lauku darbībā ir deviņas dūņu kartes un divas dūņu krātuves. Dūņu kartes 2006.gadā ir pilnībā rekonstruētas un atbilst visām nepieciešamajām ekspluatācijas prasībām.

Lai uzlabotu Vārnukroga apkaimes vides kvalitāti un ierobežotu smaku izplatību no atklātā dūņu uzglabāšanas rezervuāra, "Rīgas ūdens" jau iepriekš veicis vairākus pasākumus vides prasību nodrošināšanai, tostarp uzstādot sezonālos automātisko smaku izplatības ierobežotājus.

Nesen noslēdzies arī konkurss par dūņu apstrādes metožu smaku samazināšanai izpēti - kopā ar Rīgas Tehniskās universitātes mikrobiologiem un ķīmiķiem tiks pētītas inovatīvas dūņu apstrādes metodes, kas ļautu uzlabot to kvalitāti un novērstu siltumnīcefekta gāzu emisiju.

Jau ziņots, ka pērn Vides valsts dienests saņēma daudzas sūdzības par smaku no Vārnukroga dūņu lauka. Veicot pārbaudes konstatēts, ka vairākos gadījumos pārsniegts normatīvajos aktos pieļaujamais smaku vienību skaits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu