Klimata mērķu sasniegšanai nepieciešams ilgtspējīgāk apsaimniekot jūras telpu, uzsver EP

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

2030. un 2050.gada klimata mērķu sasniegšanai vajadzīgs paātrināt atkrastes atjaunīgās enerģijas izmantošanu, kā arī ilgtspējīgāk apsaimniekot jūras telpu un piekrasti, trešdien pieņemtajā ziņojumā uzsvēruši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš, pieņemtajā ziņojumā EP deputāti izklāsta ieteikumus straujākai jūras vēja enerģijas apgūšanai.

Ziņojumā, kuru EP deputāti pieņēma, atbildot uz Eiropas Komisijas paziņojumu, norādīts, ka, lai izveidotu bezemisiju ekonomiku, atjaunīgā enerģija ir jāizmanto vēl nepieredzētos apjomos, un šim nolūkam ir steidzami jāuzlabo un jāizvērš pašreizējā infrastruktūra. Viņi norāda, ka daudzas dalībvalstis atpaliek pārejā uz atjaunīgajiem energoresursiem.

EP deputāti uzsvēra, ka ir svarīgi saīsināt atļauju saņemšanas procedūru ilgumu un aicina dalībvalstis veidot pārredzamus procesus un vajadzības gadījumā noteikt termiņus lēmumu pieņemšanai par atļauju izsniegšanu.

Viņi akcentēja, ka Eiropas Savienība (ES) ir līderis atjaunīgās enerģijas ražošanas tehnoloģijās, kā arī norādīja uz nozares lielo izaugsmes potenciālu un ieguldījumu ES ekonomikā. Viņi arī uzsvēra, ka "Next Generation EU" atveseļošanas fonds sniedz unikālu iespēju papildus privātajiem ieguldījumiem piesaistīt publisko kapitālu.

EP deputāti arīdzan atzīmēja, ka jūras vēja ģeneratoru parki var sniegt ieguvumus jūras bioloģiskajai daudzveidībai, ja tie ir projektēti un būvēti ilgtspējīgi, taču ir jānodrošina līdzāspastāvēšana ar citām aktivitātēm, kā zveja un jūras transports. Viņi uzsvēra, ka ir jāstrādā pie tā, lai sabiedrība pieņemtu atkrastes enerģijas projektus un jāskaidro iedzīvotājiem, ka ar atjaunīgo enerģiju var panākt enerģētisko neatkarību un energoapgādes drošību.

Atkrastes atjaunīgos energoresursus ir svarīgi projektēt, attīstīt un izvērst ilgtspējīgos veidos un izmantojot pārstrādātus materiālus - ņemot vērā, cik daudz metāla un minerālu vajadzīgs šo tehnoloģiju ražošanā. EP deputāti aicina līdz 2025.gadam visā ES aizliegt demontētu vēja turbīnu lāpstiņu apglabāšanu atkritumu poligonos.

Ziņojums tika pieņemts ar 518 balsīm par, 88 pret un 85 atturoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu