Kanādas policija sāk aizturēt "Brīvības kolonnas" līderus (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kanādas policija ceturtdien sākusi aizturēt tā dēvētās Brīvības kolonnas līderus, kuru vadītie protesti jau trīs nedēļas paralizējuši galvaspilsētu.

Video, kas ievietots "Brīvības kolonnas" tvitera kontā, redzams, kā policija ceturtdienas vakarā nogādā iecirknī vienu no protestu organizatorēm Tamāru Liču.

Iepriekš tika aizturēts vēl viens no akcijas vadītājiem - Kriss Bārbers.

Demonstrācijas Kanādā sākās janvāra beigās kā protesta akcija pret valdības lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, bet strauji pārauga plašākā kustībā pret Covid-19 ierobežojumiem un premjerministra Džastina Trudo valdību.

Protestu kustības apogejā tika bloķēti arī robežšķērsošanas punkti uz Kanādas un ASV robežas.

Jau iepriekš ceturtdien Liča izplatīja video, kurā izteica aizdomas, ka tiks aizturēta.

Viņa aicināja savus atbalstītājus doties uz Otavu, norādot, ka galvaspilsētā jau esošo kravas automašīnu vadītāji tur paliks uz turpinās "cīnīties par brīvību".

Tikmēr pilsētas policijas priekšnieks Stīvs Bells paziņojis, ka piekļuve Otavas centram būšot ierobežota, lai neļautu ļaudīm pievienoties demonstrācijai, un brīdinājis par "nenovēršamām" darbībām pret tiem, kas tur jau atrodas.

Par nepietiekamu apņēmību kritizētais premjerministrs Džastins Trudo šonedēļ iedarbināja Likumu par Ārkārtējām situācijām, kas piešķir valdībai plašas pilnvaras nopietnas krīzes novēršanai.

Tā ir tikai otrā reize, kad šis likums iedarbināts miera laikā.

Uz parlamenta ēkas apkārtni, kur joprojām atrodas vairāki simti protesta akcijā iesaistīto kravas automašīnu, nosūtīti lieli policijas spēki.

Bells brīdinājis, ka šī nedēļas nogale būs "ļoti atšķirīga" no trim iepriekšējām nedēļas nogalēm.

Jau trešdienas vakarā viņš protestētājiem izteica ultimātu, norādot, ka gadījumā, ja tie nedosies prom no galvaspilsētas, viņiem draud aizturēšana un spēkratu konfiskācija.

Iepriekš ārkārtējās pilnvaras tikušas pielietotas vienīgi 1970.gadā, kad par to izšķīrās premjerministra Pjērs Trudo, pašreizējā premjera tēvs, lai vērstos pret Kvebekas separātistiem, kuri bija nolaupījuši divas amatpersonas un Monreālā sarīkojuši vairākus sprādzienus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu