"Bellingcat": Donbasa kaujinieku līderu videovēstījumi par civilistu evakuāciju ierakstīti jau trešdien (21)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Donbasa prokrievisko kaujinieku līderu videovēstījumi, kuros tie runā par nepieciešamību evakuēt iedzīvotājus Kijevas draudu dēļ, ierakstīti jau trešdien - divas dienas pirms to publiskošanas, piektdien, 18. februārī, vēsta izdevums "Insider", atsaucoties uz starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas projektu "Bellingcat". ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Videovēstījumu metadati rāda, ka tie ierakstīti jau trešdien, norādījis viens no "Bellingcat" autoriem.

Vienā no piektdien izplatītajiem videovēstījumiem "Doņeckas republikas" līderis Deniss Pušiļins saka, ka, "sākot ar šo dienu, 18.februāri, tiek organizēta masveidīga, centralizēta iedzīvotāju izvešana uz Krievijas Federāciju. Pirmkārt jāevakuē sievietes, bērni, gados veci cilvēki."

"Pēc vienošanās ar Krievijas Federāciju Rostovas apgabalā ir gatavas vietas pilsoņu izmitināšanai. Evakuētie tiks nodrošināti ar visu nepieciešamo," solīja Pušiļins.

Ar līdzīgu paziņojumu pēc tam nāca klajā "Luganskas tautas republikas" līderis Leonīds Pasečņiks.

Kā "Insider" norādīja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļjaks, Donbasa "republikās" šobrīd darbojas pēc sistēmiskas provokāciju programmas, kas tikusi izstrādāta agrāk.

"Nav izslēgts, ka okupanti paši sarīkos "evakuācijas" kolonnu apšaudi, lai pēc tam apsūdzētu Ukrainu.

Mēs viennozīmīgi paziņojam: Ukrainas armija negatavojas uzbrukumam un neplāno nekādus triecienu ne pa Doņecku, ne pa Luhansku," sacīja Podoļjaks. "Tāpēc atbildība par provokācijām un iespējamiem upuriem būs uz Krievijas puses, kura 100% kontrolē notiekošo okupētajās teritorijās."

ASV valdība iepriekš piektdien norādīja, ka civilistu evakuācija prokrievisko kaujinieku kontrolētajās Austrumukrainas teritorijās ir cinisks Maskavas solis, lai novērstu uzmanību no Krievijas gatavošanās iebrukumam Ukrainā.

"Tādi paziņojumi kā šie ir jauni centieni ar meliem un dezinformāciju padarīt neskaidrāku to, ka Krievija ir agresors šajā konfliktā," Minhenes drošības konferences kuluāros žurnālistiem sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis sakariem ar presi.

"Tas arī ir ciniski un nežēlīgi izmantot cilvēkus kā bandiniekus, lai novērstu pasaules uzmanību no fakta, ka Krievija koncentrē savus spēkus, gatavojot uzbrukumu," viņš uzsvēra.

Kā piektdien pavēstīja Krievijas atbalstīto Austrumukrainas kaujinieku līderi, daļa iedzīvotāju no Ukrainas Donbasa apgabala austrumdaļas, kas neatrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē, tiks evakuēta uz Krievijas Rostovas apgabalu, ņemot vērā spriedzes palielināšanos reģionā.

Plānots evakuēt vairākus simtus tūkstošus iedzīvotāju.

Vašingtona lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi aptuveni 130 000 karavīru. Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Tikmēr Ukrainas valdība un Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Austrumukrainā apmainās ar apsūdzībām par apšaudēm un citiem pamiera pārkāpumiem.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu