Usmas ezerā ūdens līmenis pietuvojies 2012.gada rekordam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Usmas ezers
Usmas ezers Foto: Schutterstock.com

Ūdens līmenis Usmas ezerā sestdien paaugstinājies līdz 1,49 metriem virs novērojumu stacijas nulles punkta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekš augstāks ūdens līmenis reģistrēts 2012.gada janvārī, kad tas sasniedza 1,51 metru. Tuvākajās dienās šis rekords, visticamāk, tiks pārspēts.

Lielākajā daļā Kurzemes upju turpinās ūdens līmeņa kāpums, daudzviet ūdens pārsniedzis pagājušās nedēļas maksimumu, bet tikai vietām tas pakāpies augstāk par janvārī un februāra sākumā reģistrēto rekordu.

Tai skaitā Ventā pie Latvijas un Lietuvas robežas ūdens līmenis ir augstākais kopš 2010.gada pavasara lielajiem paliem.

Lielākais ūdens līmeņa kāpums šonedēļ Kurzemē novērtos Bārtā, kur ūdens paaugstinājies par 2,2-3,1 metru. 2010.gada pavasarī ūdens līmenis Bārtas upē bija vēl par metru augstāks.

Lielupē un tās pietekās ūdens līmenis pārsvarā saglabājas zem pagājušās nedēļas maksimuma. Lielupes lejtecē sestdien gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās vējuzplūdu dēļ.

Ogres upē pilsētas teritorijā ūdens līmenis pakāpeniski paaugstinās, joprojām spēkā oranžais brīdinājums.

Lielajā un Mazajā Juglā ūdens līmenis vairs nekāpj. Lielajā Juglā pie Zaķumuižas tas ir 3,3 metrus augstāks nekā trešdien.

Gaujas lejtecē ir augsts ūdens līmenis un vējuzplūdu ietekmē gaidāma tā tālāka celšanās, var applūst plašākas teritorijas.

Lielā daļā Vidzemes un Latgales upju mazinājies ūdens līmeņa kāpums, bet tā pazemināšanās novērota tikai atsevišķās vietās, galvenokārt mazākajās upēs.

Daugavā turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa celšanās; salīdzinot ar citiem paliem, ūdens līmenis Daugavā nav augsts.

Ciklona dēļ sestdienas rītā Kurzemes rietumkrastā, tai skaitā Liepājā un Ventspilī, reģistrēts augstākais ūdens līmenis jūrā šajā ziemā. Dienā tas pazemināsies, bet Rīgā un citviet Vidzemes piekrastē paaugstināsies, pievakarē sasniedzot 115-130 centimetrus Latvijas augstuma sistēmā. Rīgā izsludināts dzeltenās pakāpes brīdinājums par gaidāmu augstu ūdens līmeni.

Visā valstī spēkā hidrologu brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu