LIZDA: Trūkst skaidrības par Covid-19 sertifikātu nepieciešamību izglītības jomā strādājošajiem (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pašlaik Latvijā trūkst skaidrības par Covid-19 drošības sertifikātu nepieciešamību izglītības nozares darbiniekiem, tāpēc valdībai tuvākajā laikā jāpieņem situāciju precizējoši lēmumi, šādu nostāju pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībā (LIZDA).

LIZDA saskata politiķu nekonsekvences, kas esot radījušas "apjukumu izglītības nozarē un pedagogu neizpratni" par nosacījumiem darbam klātienē pēc 1.marta.

Arodbiedrība atsaucas uz izglītības ministres Anitas Muižnieces (JKP) pausto, ka skaidrība par Covid-19 sertifikātu prasību no 1.aprīļa izglītības jomā strādājošajiem varētu rasties tuvāko divu nedēļu laikā, kad šis jautājums tiks izskatīts ekspertu līmenī. Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) publiskajā retorikā neatkāpjoties no tā, ka darba pienākumu veikšanai joprojām saglabāsies prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas.

Covid-19 primārās vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu sākotnēji tika plānots ieviest, sākot ar 15.februāri, bet vēlāk šis spēkā stāšanās laiks tika atlikts līdz 1.martam. Tai pat laikā, no 1.marta, kad Latvijā būs beigusies Covid-19 ārkārtējā situācija, līdz 1.aprīlim daļai nodarbināto tiks saglabāta prasība par Covid-19 potes vai pārslimošanas sertifikātu.

LIZDA atzīmē, ka Veselības ministrija uzstāj, lai prasība pēc sertifikāta tiktu saglabāta tur, kur darbs saistīts ar ciešu kontaktu ar cilvēkiem, kura dēļ iespējami nopietni Covid-19 uzliesmojumi, kā arī vadoties no apsvērumiem, ka šie darbinieki nodrošina sabiedrībai būtiskus pakalpojumus, kuru nepārtrauktība ir nozīmīga sabiedrības veselībai vai drošībai.

"Šādu atšķirīgu viedokļu paušana rada nevajadzīgu trauksmi izglītības iestādēs. Nedēļas ietvaros viens ministrs paziņo, ka sertifikāts būs obligāts, otrs paziņo, ka līdz 1.aprīlim būs diskusijas. Ko darīt izglītības iestādes vadītājam? Ar ko rēķināties izglītības iestādes darbiniekam? Lai ministrijas lemj pēc iespējas ātrāk, kā arī apzina situāciju citās ES valstīs, cik daudzās no tām tiek prasīts sertifikāts darba pienākumu veikšanai izglītības nozarē," kritizē LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA pieprasa pēc iespējas ātrāku skaidrību ar primārās vakcinācijas sertifikātu prasību pēc 1.aprīļa attiecībā uz izglītības jomā strādājošajiem, kā arī tūlītēju skaidrojumu par situāciju pēc 1.marta tiem pedagogiem, kuriem nav vakcinācijas, bet gan ir pārslimošanas sertifikāts un kuriem šī sertifikāta derīguma termiņš beigsies laika posmā starp 2022.gada 1.martu un 1.aprīli.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu