Prokurore: tiesu izpildītājs Veinbergs un notāre Muciņa vainojami arī invalīda apkrāpšanā un izlikšanā no mājokļa (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesa. Ilustratīvs foto
Tiesa. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Atklājusies vēl viena krāpnieciska shēma, kurā līdzdarbojas tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs un notāre Inga Muciņa. Apkrāptais ir invalīds, kurš palika bez savas vienīgās dzīves vietas un 39 tūkstošiem eiro. TV3 raidījums "Nekā personīga" pirms gada jau stāstīja par vientuļu pensionāri, kurai neliela parāda dēļ, tiesu izpildītājs atstāja viņu gan bez dzīvokļa, gan naudas. Policija pēc sižeta sāka izmeklēšanu. Lieta tagad nonākusi tiesā. Uz apsūdzēto sola sēž gan tiesu izpildītājs, gan notāre, gan trīs privātpersonas, vēsta raidījums.

Kopš prokuratūra tā dēvēto Veinberga lietu nodeva tiesai, pagājis jau pusgads. Tikai šonedēļ lietu sāka skatīt pēc būtības. Apsūdzētie un advokāti pieprasīja lietu skatīt attālināti un aizliedza filmēt sēdes gaitu.

Lieta ir par pēdējā laika ciniskāko tiesu izpildītāja rīcību. 90-gadīgajai sirmgalvei Eleonorai Ļaksai tūkstoš eiro liela parāda “Rīgas namu pārvaldniekam” dēļ izsolē pārdeva dzīvokli un 29 tūkstošus atņēma ar viltota vekseļa palīdzību.

Pēc raidījuma sižetiem pensionāres izlikšanu no īpašuma aizkavēja policijas sāktā izmeklēšana. Taču sirmgalve tiesu nesagaidīja un šovasar savās mājās nomira.

Margaritas tēvs Sergejs Matmusajevs savulaik strādāja “Olainfarm” par tirdzniecības menedžeri. Naudu mājoklim viņš krāja ilgi, līdz beidzot 2001.gadā ģimene ievācās 3 istabu dzīvoklī Ilmājas ielā vecajā Ziepniekkalnā. Tobrīd Margarita mācījās pirmajā klasē.

Tad notika traģisks negadījums. Apskatot kādu objektu, tētis iekrita šahtā. Izdzīvoja, taču kļuva invalīds. Vecāki pēc vairākiem gadiem šķīrās. Arī Margarita pēdējos gados strādāja ārzemēs.

Tēva vienīgais ienākums bija invaliditātes pensija. Taču parāds “Rīgas namu pārvaldniekam” krājās un 2019.gadā tas jau bija sasniedzis 8540 eiro.

Matmusajeva parāda piedziņas lieta nonāca pie tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga. Viņam bija ekskluzīvs līgums strādāt ar praktiski visiem “Rīgas namu pārvaldnieka” parādniekiem.

2019.gada vasarā Veinbergs vērsās tiesā un Ilmājas ielas dzīvoklis izsolē tika pārdots par 56 tūkstošiem. Pēc norēķināšanās ar “Rīgas namu pārvaldnieku” un savas daļas paņemšanas tiesu izpildītājam bija jāsamaksā Matmusajevam atlikušie 40 tūkstoši.

Taču Matmusajevs šo naudu tā arī neredzēja. Jo 40 tūkstošus Veinbergs aizskaitīja Margaritas tēvam pilnīgi svešiem cilvēkiem. Nauda tika izkrāpta ar viltota vekseļa palīdzību.

Pēc izlikšanas no mājām apjukušais vīrietis sēdēja uz kāpnēm un centās iekļūt atpakaļ savās mājās. Vienā dienā viņš bija kļuvis par bezpajumtnieku bez jebkādiem iztikas līdzekļiem.

Par divu cilvēku apkrāpšanu grupā lielā apmērā apsūdzēti nekur nestrādājošie Aleksandrs Sidorenko, Kristina Lucenko un viņas dzīvesbiedrs Vladimirs Osnačs, kā arī tiesu izpildītājs Veinbergs un zvērināta notāre Inga Muciņa.

Sidorenko bija tas, kas informēja par iespēju nopelnīt un nodeva jau sastādītus dokumentus ar viltotiem Ļaksas un Matmusajeva parakstiem. Vekseļos bija rakstīts, ka abi vecie cilvēki it kā aizņemas no Osnača un Lucenko naudu, kas palikusi pāri no dzīvokļa pārdošanas un atrodas tiesu izpildītāja kontā. Jau pēc pāris nedēļām Lucenko un Osnačs ieradās pie notāres Muciņas, lai viņa apstiprina, ka parāds nav atdots.

Lai gan likums prasa, ka notārei ir jāpaziņo par parādu parādniekam personīgi, (ierodoties pie viņa dzīvesvietā vai pa telefonu), prokuratūra uzskata, ka ne Ļaksas, ne Matmusajeva gadījumā Muciņa viņus neinformēja.

Lietas materiālos ir ziņas, ka krāpnieki bija norādījuši fiktīvu Matmusajeva telefona numuru, savukārt pie Ļaksas notāre esot aizbraukusi, taču neesot viņu izdevies sastapt.

Raidījuma rīcībā ir neoficiāla informācija, ka tai dienā un laikā, kad notāre apgalvo, ka bijusi pie sirmgalves Lugažu ielā, notāres mobilā telefona signāls rāda, ka Muciņa atradusies tikai savā privātmājā Mežaparkā.

Notārei Muciņai celta apsūdzība arī par dienesta viltojumu. Kaut amatpersona apgalvo, ka viņa krāpniekus nepazīst, viņa latviski nerunājošajai Kristinai Lucenko savā prakses vietā palīdzēja aizpildīt iesniegumu ar lūgumu pieņemt protestēšanai izrakstītu vekseli. Osnačam šo pašu palīdzību sniedza notāres palīgs. Lai gan notāram ir jāziņo par aizdomīgiem darījumiem policijai, Muciņa to nedarīja. Viņai arī neradās jautājumi, kā nekur nestrādājošie Lucenko un Osnačs varēja aizdot tik lielu skaidru naudu, ko tagad pēkšņi prasa vecajiem cilvēkiem atdot.

Arī tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs ne reizi nesatikās ar abiem parādniekiem, Viņš tikai sūtīja vēstules, kuras, lielākā daļa palika neizlasītas. Pensionārei Ļaksai bija kontā uzkrāti vairāki tūkstoši, bet Veinbergs tos neizmantoja parāda segšanai “Rīgas namu pārvaldniekam” un ķērās pie dzīvokļa izsoles. Tiesu izpildītājs iepriekš raidījumam apgalvoja, ka pensionāre nav viņu informējusi, ka kontā esot pietiekami daudz naudas.

Veinbergam arī bija zināms, ka Matmusajevs ir invalīds. Jo arī pēc dzīvokļa pārdošanas tiesu izpildītājs turpināja ņemt nost no Matmusajeva konta invaliditātes pensiju.

Veinbergs ir viens no vislabāk pelnošākajiem tiesu izpildītājiem. “Rīgas namu pārvaldnieks” piecos gados tikai viņam vienam bija nodevis lietas par 25 miljoniem.

Dzīvokli Piņķos Veinbergs iegādājies 2020.gada decembrī, samaksājot par to 118 tūkstošus eiro. Viņam pieder vēl arī zeme Babītes pagastā, trīs īpašumi Rīgā, māja Skultes pagastā Limbažos un zeme Rucavas pagastā. Šie īpašumi patlaban ir arestēti un tiesnesis šonedēļ neapmierināja Veinberga dzīvesbiedres lūgumu par aresta atcelšanu pusei no nekustamās mantas.

Abas amatpersonas no savu pienākumu pildīšanas patlaban atstādinātas. Veinbergs un Muciņa kategoriski noliedz, ka būtu pārkāpuši likumu. Viņi arī nepiekrīt apsūdzībā minētajam, ka būtu piedalījušies krāpšanā organizētā grupā, jo pārējos trīs apsūdzētos vispār nepazīstot.

Šonedēļ tiesas zālē izskanēja informācija, ka policija sākusi izmeklēšanu vēl par vairākiem vekseļiem, kuri saistīti ar notāri Ingu Muciņu. Tāpēc nav izslēgts, ka šī nebūs pēdējā apsūdzība šai notārei.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu