LM: Pandēmijas ietekmē mazinājies pieprasījums pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Ratiņkrēsls. Ilustratīvs foto.
Ratiņkrēsls. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Pēdējo gadu laikā ir audzis pieprasījums pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem, bet tieši pandēmijas ietekmē tas ir nedaudz krities, portālam TVNET pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Ineta Pikše.

Kā informēja Pikše, 2016. gadā vidēji mēnesī pēc tehniskiem palīglīdzekļiem rindā stājās 1661 persona, bet 2019. gadā šis rādītājs sasniedza jau vidēji 2116 personas, attiecīgi – pieaugums bija par 27 procentiem. Savukārt 2020. un 2021. gadā pandēmijas ietekmē pieprasījums ir nedaudz krities. "Līdz ar to vidēji gadā pieprasījums pēc tehniskiem palīglīdzekļiem 2019. gadā bija 25,4 tūkstoši personu, bet 2020. gadā – 22,5 tūkstoši personu," norādīja eksperte.

Viņa uzsvēra, ka pagājušā gada beigās veiktas izmaņas tehnisko palīglīdzekļu  nodrošināšanu regulējošajos noteikumos – valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu klāsts pilnveidots un papildināts ar jauniem tehnisko palīglīdzekļu veidiem.

"Pārskatītais surdotehnikas (ko nodrošina Latvijas Nedzirdīgo savienība) un tiflotehnikas (ko nodrošina Latvijas Neredzīgo biedrība) saraksts ir spēkā no 2021. gada 1. maija, savukārt pārējie valsts finansētie tehniskie palīglīdzekļi, ko nodrošina VSIA "Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari"", pārskatītā saraksta spēkā stāšanās laiks bija 2022. gada 1. janvāris," stāstīja Pikše.

"Ministrija strādā pie tā, lai ne tikai būtu iespējams iekļaut jaunus tehniskos palīglīdzekļus valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu sarakstā, bet arī lai šim izmaiņām būtu pieejams papildu finansējums," tā Pikše.

Vaicāta par to, cik liels finansējums šogad ir piešķirts tehnisko palīglīdzekļu iegādei, viņa pastāstīja, ka šogad surdotehnikas nodrošināšanai papildus ir piešķirti 474 153 eiro, skābekļa koncentratoru nodrošināšanai – 878 638 eiro, savukārt pārējo tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai – 1 738 729 eiro. Kā skaidroja Pikše, šāda summa piešķirta, ņemot vērā to, ka tehnisko palīglīdzekļu augošā pieprasījuma ietekmē veidojas rindas.

"Lai arī tehnisko palīglīdzekļu rindu mazināšanai 2021.gada beigās papildus tika piešķirti ievērojami finanšu līdzekļi, līdz ar jaunā valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu saraksta spēkā stāšanos, piešķirtā finansējuma ietekmi uz rindu vēl ir pāragri analizēt," atzīmēja LM eksperte.

Kā informēja Pikše, VSIA NRC "Vaivari" nodrošinātos tehniskos palīglīdzekļus uz šī gada 1. janvāri gaidīja 2860 cilvēki.

Pārvietošanās tehniskie palīglīdzekļi, piemēram, riteņkrēsli, rollatori un citi, kuri minēti valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu sarakstā, bija nepieciešami 1104 personām. To vidējais gaidīšanas laiks, kā informēja Pikše, ir aptuveni pieci mēneši. Savukārt pašaprūpes tehniskie palīglīdzekļi nepieciešami 824 cilvēkiem.

"Uz šī gada 1. janvāri tiflotehniku bija pieprasījuši 894 cilvēki, bet surdotehniku 2972 cilvēki, no kuriem 2568 cilvēki gaidīja rindā pēc dzirdes aprātiem. To vidējais gaidīšanas laiks šobrīd ir aptuveni deviņi mēneši," atzīmēja LM eksperte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu