NATO ģenerālsekretārs: Krievija turpina gatavoties pilna mēroga uzbrukumam Ukrainai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien paudis viedokli, ka Krievija turpina gatavoties pilna mēroga uzbrukumam Ukrainai.

"Visas pazīmes liecina, ka Krievija turpina plānot pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai," pēc ārkārtas tikšanās ar Ukrainas sūtni paziņoja Stoltenbergs.

"Mēs redzam, ka arvien vairāk spēku iziet no nometnēm un ir kaujas formējumos, un ir gatavi triecienam," norādīja Stoltenbergs.

Viņš norādīja, ka vēl citi Krievijas karavīri naktī ir šķērsojuši Ukrainas robežu un iegājuši Donbasā, lai gan Maskava apgalvo pretējo.

"Mēs redzam tālāku iebrukumu valstī, kurā jau bija iebrukts," sacīja ģenerālsekretārs.

Krievija 2014.gadā anektēja Ukrainai piederošo Krimu un ir atbalstījusi kaujinieku bandas Donbasā karā, kas ilgst jau astoņus gadus un ir prasījis vairāk nekā 14 000 cilvēku dzīvību.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās, bet otrdien Federācijas padome viņu pilnvaroja karaspēka izmantošanai aiz valsts robežām.

Rietumi ir stingri nosodījuši šo Putina soli un gatavojas piemērot Krievijai sankcijas.

NATO jau ir pastiprinājusi savu klātbūtni alianses austrumos, un Stoltenbergs paziņoja, ka NATO jau pirms vairākām nedēļām deva rīkojumu reaģēšanas spēkiem būt augstākā gatavības līmenī un NATO ir gatavībā 100 iznīcinātāji un 120 kuģi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu