Mazs dzīvoklis? Talkā nāk skandināvu praktiskums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bonava/Publicitātes foto

Vairumam Latvijas iedzīvotāju, izvēloties mājokli, svarīgāka ir funkcionalitāte, nevis greznība, noskaidrots dzīvojamo namu projekta “Krasta kvartāls” veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā*. Funkcionalitāti nosaka ne tikai mājokļa plānojums, bet arī tas, kā mēs paši to iekārtojam. Ar padomiem, kā viegli un ērti savu dzīves telpu iekārtot, balstoties uz skandināvu funkcionalitātes un praktiskuma principiem, dalās “Krasta kvartāla” projekta eksperti.

Virtuve

Lieliska un ļoti vienkārša iespēja, kā nepārslogot galda virsmas virtuvē, ir izmantot magnētiskās joslas. Tās ir ļoti praktiskas un ērti pieliekamas pašu spēkiem. Ar to palīdzību ir iespējams pie virtuves sienas piestiprināt nažus, kā arī sakārtot garšvielas, kas tādējādi vienmēr atradīsies rokas stiepiena attālumā.

Praktiski un funkcionāli ir virtuves skapīši uz ritentiņiem – ērti pārvietojami, un tos var izmantot kā galdu, pie kura ieturēt maltīti. Skandināvu dzīvesveidu raksturo praktiskums, tāpēc eksperti iesaka izmantot arī skapīšu ārsienas, pieliekot tiem papildu stieplīti vai magnētisko lenti, radot iespēju tur novietot arī pannu un katlu vākus. Tas izskatās moderni un, kas ir svarīgākais, šādi tos sakārtojot, iegūstam pārredzamu iekārtojumu.

Foto: Bonava/Publicitātes foto

Viesistaba

Viesistaba ikdienā kalpo kā atpūtas zona dzīvoklī. Lai ietaupītu telpu, iesakām arī izmantot griestus. Tieši tā – griesti ir telpas daļa, kas ikdienā netiek praktiski izmantota, bet tai piemīt potenciāls. Griestos mēs izbūvējam vai iekarinām gaismas objektus, kas ir ļoti svarīgi mazā dzīvoklī, lai darītu telpu vizuāli lielāku.

Ērti istabā būs galdiņi, kurus var ievietot vienu zem otra – ikdienā tos var izmantot kā vienu galdu, bet, kad ir nepieciešamība pēc papildu virsmas, galdiņus var komplektēt tik lielus, cik tīk – ikdienā neaizņemot daudz vietas.

Ja viesistaba ir apvienota ar koridoru, griestos var arī iekarināt drēbju pakaramo, kas nepieskaras zemei, atvieglojot telpas uzkopšanu, kā arī piešķirot telpai modernu elementu.

Foto: Bonava/Publicitātes foto

Guļamistaba

Lielākoties guļamistabu izvēlamies nepārslogot ar mēbelēm - tai jābūt praktiskai. Sienas skapji ar spoguļiem padara telpu plašāku, bet noteikti var izmantot arī brīvo vietu zem gultas, tur ievietojot manu glabāšanas kastes.

Kā papildu mantu glabāšanas iespēja kalpo krēsli, kuros ir iebūvēta kaste, lai tur glabātu apavus, drēbes un visu citu, kam citur vietu nevar piemeklēt.

Foto: Bonava/Publicitātes foto

Vannas istaba

Mazu vannas istabu lielākā bēda ir vietas trūkums. Kur novietot visu ģimenes locekļu higiēnas preces un elektroierīces? Visbiežāk kā virsmu mantu novietošanai izmantojam veļas mazgājamo mašīnu, ja tā atrodas vannas istabā. Lai strukturētu savus kosmētikas un sadzīves piederumus, talkā nāk mazie plauktiņi, kuru piestiprināšanai nav vajadzīgas skrūves, kā arī tie ir viegli kopjami.

Ja šķiet, ka veļas grozs vannas istabā aizņem daudz vietas, tad var izmantot veļas glabāšanas maisus, kurus ar magnētisko lenti iespējams pievienot pie vannas istabas sienas, atbrīvojot papildu vietu telpā.

Foto: Bonava/Publicitātes foto

*“Krasta kvartāla” projekta attīstības ietvaros pērnā gada septembrī tika veikta aptauja ar mērķi noskaidrot Latvijas iedzīvotāju vērtības un kritērijus, kas ir īpaši būtiski izvēloties savu mājokli. Aptaujas rezultāti parādīja, ka 91% Latvijas iedzīvotāju kā būtiskāko faktoru mājokļa izvēlē norādījis mājīgumu, savukārt 88% aptaujāto atzina, ka mājokļa izvēlē svarīga ir funkcionalitāte, nevis greznība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu