Agresors Krievija sāk iebrukumu Ukrainā (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Sergei Savostyanov

Krievijas prezidents Vladimirs Putins naktī uz ceturtdienu ap plkst. 4.50 pasludināja militārās operācijas sākumu pret Ukrainu, vēsta medijs BBC.

Putins ap plkst. 4.50 (pēc Latvijas un Ukrainas laika) ar paziņojumu par militārās operācijas sākumu nāca klajā televīzijas runā tajā pašā laikā, kad ANO Drošības padome lūdza viņu apstāties.

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Putins ceturtdienas rītā televīzijas uzrunā mudināja Ukrainas karavīrus kaujas zonā Ukrainas austrumos nolikt ieročus un atgriezties savās mājās. Putins teica, ka Ukraina tikšot vainota jebkādā asinsizliešanā.

Putins piebilda, ka sadursmes starp Ukrainas un Krievijas spēkiem ir "neizbēgamas" un "tikai laika jautājums", kā arī draudēja citām valstīm, kuras varētu gribēt iejaukties.

"Tagad daži ļoti svarīgi vārdi tiem, kam varētu rasties kārdinājums iejaukties no malas esošajos notikumos: lai kas mēģinātu mums traucēt vai, vēl jo vairāk, radīt draudus mūsu valstij un tautai, tam jāzina, ka Krievijas atbilde būs tūlītēja un novedīs jūs pie tādām sekām, ar kādām jūs savā vēsturē vēl neesat saskārušies. Mēs esam gatavi jebkādai notikumu attīstībai. Visi nepieciešamie lēmumi ir pieņemti. Ceru, ka mani sadzirdēs," uzsvēra Putins.

Viņš apsūdzēja ASV un to sabiedrotās, ka tās ignorējušas Krievijas prasību nepieļaut Ukrainas iestāšanos NATO un piedāvāt Maskavai drošības garantijas.

Putins sacīja, ka Krievijas militārās operācijas mērķis ir nodrošināt Ukrainas "demilitarizāciju" un ka visi Ukrainas karavīri, kas noliks ieročus, varēs droši atstāt kaujas zonu.

"Aicinu jūs nekavējoties nolikt ieročus un doties mājās. Visi Ukrainas armijas karavīri, kas izpildīs šo prasību, varēs netraucēti atstāt kaujas darbību zonu un atgriezties pie savām ģimenēm," teica Putins.

"Visa atbildība par iespējamo asinsizliešanu pilnībā gulsies uz Ukrainas teritorijā valdošā režīma sirdsapziņas," atzīmēja Putins.

"Esmu pārliecināts, ka uzticamie Krievijas bruņoto spēku virsnieki un kareivji profesionāli un vīrišķīgi izpildīs savu pienākumu," sacīja Putins.

Uzbrukumā iesaistīti Baltkrievijā izvietotie Krievijas karavīri.

Kremļa administrācija trešdien publiskoja ieganstu iebrukumam Ukrainā, paziņojot, ka Donbasa "tautas republiku" vadītāji ir lūguši Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam "palīdzību", lai ''atvairītu agresiju'' no Ukrainas armijas puses.

Tikai dažas minūtes iepriekš ANO sekretāra vietnieks bija brīdinājis, ka militārā eskalācija izraisīs "nepieņemami augstas izmaksas, cilvēku ciešanas un iznīcību".

Zelenskis uzrunā Krievijas pilsoņus

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakarā vērsās ar dramatisku uzrunu pie Krievijas pilsoņiem laikā, kad pieaug bažas par drīzu Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Šis solis var būt sākums lielam karam Eiropas kontinentā," brīdināja Zelenskis.

"Vai krievi grib karu? Atbilde ir atkarīga no jums, Krievijas Federācijas pilsoņi!" sacīja 44 gadus vecais Zelenskis, runājot krieviski.

Viņš teica, ka mēģinājis piezvanīt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. "Rezultāts? Klusums," viņš piebilda.

Zelenskis sacīja, ka gar Ukrainas robežu ir izvietoti gandrīz 200 000 Krievijas karavīru, kas ir gatavi iebrukt ar smago tehniku.

Viņš sacīja, ka reālā Ukraina ir pilnīgi atšķirīga no Krievijas medijos atainotās valsts un ka ukraiņi neatdos savu valsti bez cīņas.

"Ja jūs uzbruksiet, jūs redzēsiet mūsu sejas, nevis mūsu muguras!" teica Zelenskis.

Ukraina notriekusi piecas Krievijas lidmašīnas un helikopteru

"Saskaņā ar apvienoto spēku pavēlniecības informāciju, šodien, 24.februārī, apvienoto spēku operācijas rajonā notriektas piecas agresora lidmašīnas un helikopters," teikts Ukrainas Ģenerālštāba paziņojumā.

Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz, ka Ukraina būtu notriekusi kādu Krievijas lidaparātu, un apgalvo, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir apspiesti un ka Ukrainas armijas aviobāzu militārā infrastruktūra izsista no ierindas.

Krievija Ukrainā veic triecienus militārās infrastruktūras objektiem un lidlaukiem, ceturtdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs, situāciju raksturojot kā kontrolējamu.

Ziņas par Krievijas desanta izsēdināšanu Odesā neatbilst patiesībai.

"Šodien 24.februārī plkst.5.00 Krievijas Federācijas bruņotie spēki austrumos sāka mūsu vienību intensīvu apšaudi, kā arī veica raķešu un bumbu triecienus aerodromiem Borispiļā, Ozernē, Kulbakinē, Čuhujivā, Kramatorskā, Čornobaivkā, kā arī Ukrainas Bruņoto spēku objektiem. Vienlaikus agresors sāka ar artilērijas ieročiem apšaudīt teritorijas un apdzīvotas vietas līdzās Ukrainas valsts robežai."

"Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki atsit iebrucēja gaisa uzbrukumus. Valsts aizsardzības spēki ir pilnā kaujas gatavībā, ieņēmuši un notur aizsardzības pozīcijas. Situācija ir kontrolējama."

Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls '"Doždj" vēsta, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, arī no Kijevas, pienāk ziņas par sprādzieniem, tiek vēstīts par uzbrukumiem militārajiem objektiem un desanta izsēdināšanu.

CNN, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņo, ka sprādzieni Kijevā esot raķešu triecieni.

Ziņas par eksplozijām pienāk arī no Harkovas, Mariupoles un Odesas.

Laikraksts "Ukrainska pravda" ziņo, ka tiek apšaudīti militārie objekti visā Ukrainā.

"Raķešu "Grad" triecieni notiek gar visu robežu - no Luhanskas līdz Žitomirai," laikrakstam sacījis informēts avots.

Tiek ziņots, ka Krievijas Melnās jūras flote sākusi desanta operāciju Azovas jūrā, izsēdināts desants Mariupolē. Mikolajevā ir lieli ugunsgrēki, bet Harkovā iznīcinātas raķetes un artilērijas bruņojums.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis, ka tiek doti triecieni militārajiem objektiem Kijevā, Harkovā un Dnipro.

Četri spēcīgi sprādzieni notikuši netālu no Donbasa frontes līnijas Kramatorskā, kur atrodas Ukrainas austrumdaļas militārās operācijas zonas faktiskā galvaspilsēta.

Ukraina slēgusi gaisa telpu civilajām lidmašīnām, un ārlietu ministrs Dmitro Kuleba apliecināja, ka pret Ukrainu izvērsts "vispārējs uzbrukums".

Notiek "Krievijas militāra uzbrukuma operācija, lai iznīcinātu Ukrainas valsti", teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Mūsu aizstāvji ir gatavi atvairīt valsti agresoru un darīs visu, kas ir viņu spēkos, lai aizsargātu Ukrainas zemi," teikts paziņojumā, mudinot Rietumus nekavējoties noteikt jaunas sankcijas Krievijai.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu