Šteinbuka: Naivi gaidīt, ka sankcijas mainīs Krievijas kursu (22)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Krievija ir gatava ārvalstu ekonomiskām un politiskām sankcijām, un naivi gaidīt, ka tās īstermiņā mainīs šīs valsts kursu, portālam TVNET atzina Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

Viņa uzsvēra, ka jau pieņemtās sankcijas demonstrē Rietumu pasaules vienotību, taču lielas ietekmes uz Krievijas ekonomiku tām nebūs. "Šoreiz reakcija bija ātra un demonstrēja Rietumu pasaules vienotību. Pašreiz pieņemtās sankcijas varbūt radīs zināmas neērtības, bet ietekme uz ekonomiku tām būs maza. Nākamā sankciju pakete gaidāma daudz nopietnāka, tad arī varēsim vērtēt, kāda būs to ietekme," sacīja Šteinbuka.

Vienlaikus viņa atzina, ka neparedz Krievijas kursa maiņu.

"Diemžēl, ja gaidām, ka sankcijas mainīs Krievijas kursu, to mēs nesagaidīsim. Potenciālās sankcijas un to ietekme uz valsts ekonomiku ir ņemta vērā. Tas neapstādināja no kara. Gaidīt, ka tagad pēkšņi tur viedoklis mainīsies, ir naivi," pauda FDP priekšsēdētāja.

Ilgtermiņā sankciju sekas varētu ietekmēt Krievijas sabiedrību, valsts ekonomiku un arī Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvu stāvošo cilvēku situāciju. Piemēram, Krievijai sāpīgs varētu būt liegums ievest un izmantot jaunās tehnoloģijas. Taču īstermiņā Krievija ir ļoti labā ekonomiskajā situācijā. "Pagājušajā gadā valsts iekšzemes kopprodukts pieauga par 4,7%, kas ir ļoti labs pieaugums. Šogad gan tas noteikti palēlināsies. Vienlaikus valstij ir 3. lielākās pasaulē valūtas un zelta rezerves – vairāk nekā 600 miljardu dolāru apmērā, ir salīdzinoši zems valsts parāds, kā arī zems budžeta deficīts. Tāpat naftas un gāzes cenas šobrīd ir ļoti augstas, kas nodrošina stabilus ienākumus budžetam," skaidroja Šteinbuka.

Krievijai sāpīgs sitiens varētu būt Centrālbankas rezervju iesaldēšana.

"Sāpīga būtu vēršanās pret Krievijas Centrālo banku – valūtas rezervju iesaldēšana. Tas būtu kā kodolkarš ekonomikā, Krievijas banku sistēmas kolapss varētu iestāties dažu dienu laikā. Tā būtu ļoti slikta situācija ekonomikas un iedzīvotājiem, bet tas būtu daudz labāk par zaudētām dzīvībām," uzsvēra FDP vadītāja.

Savukārt atslēgšanai no SWIFT sistēmas būtu sāpīga ietekme, tomēr nedotu tik lielu efektu. "Piemērs, ir Irāna, kas tā dzīvoja un ir izdzīvojusi, neskatoties uz šādu situāciju," viņa piebilda.

Lai gan Krievija sankcijām ir gatava, "tas nenozīmē, ka Rietumiem tagad jāsēž un jāgaida, kas nu būs", jo, lai gan īstermiņā sankcijas varbūt neko nemainīs, ilgtermiņā tām ir būtiska nozīme.

Šteinbuka arī apliecināja, ka būs jāpārskata Latvijas ekonomiskās attīstības prognozes. "Esošās sankcijas neatstās nekādu lielu ietekmi, bet jāvērtē, kāda būs nākamā sankciju pakete," sacīja FDP vadītāja, bet piebilda, ka ir jārēķinās ar naftas un gāzes cenu kāpumu. "Labā ziņa, ka ziema ir teju beigusies un [gāzes] rezerves šobrīd ir pietiekamas, jāskatās, kāda būs situācija rudenī. Bet izdzīvosim!" viņa sacīja.

Tāpat sagaidāms, ka Ukrainā uzsāktā karadarbība atstās negatīvi ietekmi uz investīciju vidi, tostarp Latvijā. "Viss reģions tiks uzskatīts par nedrošu, un kurš gan gribēs ieguldīt reģionā, par kura nākotni nav drošības. Noteikti tas viss samazina reģiona pievilcību," atzina Šteinbuka.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu