VVD: Latvijai nav radiācijas drošības apdraudējuma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Černobiļa"
"Černobiļa" Foto: HBO

No radiācijas drošības viedokļa Latvijai nav draudu, par to liecina radiācijas monitoringa staciju mērījumi Latvijā un kaimiņvalstīs, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Meisters.

Latvijas monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni. VVD Radiācijas drošības centrs uzrauga radiācijas monitoringa staciju mērījumus Latvijā, kā arī citās valstīs.

Kā skaidro Meisters, radiācijas monitoringa ietvaros Latvijā starojumu mēra vidē, gaisā un ūdenī.

Latvija atrodas pietiekami tālu no Černobiļas atomelektrostacijas (AES) un ir jāņem vērā, ka šī stacija ir slēgta un nedarbojas.

Ja Latvija saņems ziņu, ka var būt apdraudējums no radiācijas objektiem citās valstīs un ir iespēja, ka varētu tikt ietekmēta Latvijas teritorija, tad atbilstoši apziņošanas shēmām tiks iedarbināta agrīnā brīdināšanas sistēma un informācija ar ieteikumiem iedzīvotājiem tiks sniegta televīzijā un radio, informē VVD Radiācijas drošības centra eksperti.

Viņi uzsver, ka Latvijā nav nepieciešams izmantot joda profilaksi un plānveida masveida iedzīvotāju evakuāciju kodolavāriju gadījumā, jo tuvākās atomelektrostacijas neatrodas šādās zonās, kur tas būtu nepieciešams.

Tāpat nav nepieciešams iedzīvotājiem iegādāties mēriekārtas,

jo VVD Radiācijas drošības centrs seko līdzi monitoringa datiem, kā arī nepieciešamības gadījumā tiks veikti izbraukuma mērījumi.

VVD mājaslapā ir pieejams informatīvais materiāls, kurā ir informācija par pasākumiem, kuri ir veicami radiācijas avāriju gadījumā.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz ziņu par Krievijas spēku ieņemto Černobiļas AES, VVD Radiācijas drošības centrs turpina uzraudzīt situāciju, novērojot radiācijas monitoringa staciju mērījumus Latvijā un citās valstīs.

Ukraina ceturtdienas vakarā pauda bažas par iespējamām provokācijām bijušās Černobiļas AES teritorijā, ko ieņēmusi Krievija.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihails Podoļaks aģentūrai UNIAN apliecinājis, ka Krievijas spēki pēc sīvas kaujas pārņēmuši AES teritoriju savā kontrolē un tas nozīmē, ka pastāv provokāciju risks.

"Nav zināms, kādā stāvoklī ir bijušās AES objekti, sarkofāgs un kodolatkritumu glabātavas. Pēc tāda acīmredzami bezjēdzīga Krievijas spēku uzbrukuma šai virzienā nav iespējams apgalvot, ka Černobiļas AES atrastos drošībā. Pašlaik Eiropai tas ir viens no nopietnākajiem apdraudējumiem. Pazīstot Krievijas paradumus, var pieņemt, ka viņi jau gatavo provokācijas - vai nu izmantos bojājumus, kas objektiem nodarīti uzbrukuma laikā, vai arī paši nodarīs bojājumus šiem neapšaubāmi ārkārtīgi bīstamajiem objektiem," viņš spriedis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu