Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā veiktas sarežģītas mugurkaula operācijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca. Ilustratīvs foto
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca. Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) veiktas sarežģītas mugurkaula operācijas ar jaunākās paaudzes neironavigācijas sistēmu un intraoperatīvu datortomogrāfiju, informēja slimnīcas pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

TOS veiktas vairākas sarežģītas operācijas ar implantu ievietošanu mugurkaula skriemeļos un stapskriemeļu disku aizvietošana.

Dižbite-Svarinska norāda, ka iekārta TOS tika atvesta aprobācijai un ārsti ir atzinuši, ka šāda palīgmetode būtu neatsverams pienesums mugurkaula ķirurģijai Latvijā un tieši TOS, kur tiek veiktas visvairāk valstī sarežģītākās un nereti unikālas mugurkaula operācijas.

Vienlaikus viņa skaidro, ka neironavigācijas sistēma mugurkaula ķirurģijā ievērojami paaugstina precizitāti un pacienta drošību, kā arī samazina radiācijas starojumu personālam.

Operācijas laikā katrs etaps tiek kontrolēts trīs dimensiju attēla kontrolē, kas ievērojami palielina operācijas drošību un precizitāti.

"Mugurkaula ķirurģijā ārkārtīgi svarīga ir precizitāte līdz milimetram. Šādas iekārtas izmanto pasaules un Eiropas Savienības valstu slimnīcās, kur notiek mugurkaula ķirurģija, un arī Latvijā būtu pienācis laiks mugurkaula ķirurģijā ieviest mūsdienu tehnoloģijas, kas dod lielāku garantiju pacientu drošībai un paver daudzas jaunas iespējas," skaidroja TOS Mugurkaula un locītavu ķirurģijas virsārsts Kalvis Briuks.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka arvien noteicoša loma ir arī ķirurga zināšanām, iemaņām un sapratnei par mugurkaulu, taču mūsdienīgs aprīkojums ievērojami palielina drošību un iespēju kopumu kvalitatīvāk palīdzēt cilvēkiem.

Kopumā TOS neironavigācijas sistēmas aprobācijas periodā tika veiktas operācijas trīs pacientiem darbaspējīgā vecumā ar ilgstošām muguras jostas daļas sāpēm un vājumu kājās. Sistēmas kontrolē tika veikta implantu ievietošana skriemeļos un aizvietoti starpskriemeļu diski, kā arī atbrīvotas nervu struktūras.

Ārsti atzīst, ka izmantojot neironavigācijas sistēmu, operācijas izdevās veikt ar papildus drošības garantu.

Tajā pašā laikā TOS ārsti norāda, ka atsevišķas mugurkaula operācijas nemaz nav iespējams veikt bez šo iekārtu esamības. Piemēram, intraoperatīva datortomogrāfija un navigācija ir ļoti nozīmīga ne tikai mugurkaula ķirurģijā, bet arī sarežģītu skeleta lūzumu stabilizācijā un kaulu - mīksto audu audzēju precīzā izņemšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu