Mēneša laikā depozīta punktos nodoti 94 000 dzērienu iepakojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas iedzīvotāji februārī depozīta punktos nodevuši kopumā 94 392 tukšos dzērienu iepakojumus, informēja uzņēmuma SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

Depozīta punktos līdz šim nodoti iepakojumi, kuros iepildīts 361 dažāds produkts no 50 dzērienu ražotājiem. Depozīta iepakojumi nodoti 746 dažādos automatizētajos depozīta punktos.

Uzņēmumā arī norāda, ka kopš februāra vidus, nodoto iepakojumu skaits pieaudzis 11 reizes. Šādu pieaugumu uzņēmuma pārstāvji skaidro ar veikalu plauktos pieaugošo depozīta produktu skaitu.

Februārī iekārtoti un atvērti 99 jauni automatizētie depozīta punkti un uzstādīti 70 taromātu, tādējādi sasniedzot kopumā 906 taromātus, no kuriem 849 taromāti šobrīd ir pieejami iepakojumu nodošanai. Plānots, ka līdz 1.maijam Latvijā darbosies vairāk nekā 1400 depozīta punktu - automatizētie un manuālie.

"Katru nedēļu pieaug tirgū laisto depozīta produktu skaits, kā arī taromātos nodoto iepakojumu apjoms, kas apliecina, ka depozīta sistēma pakāpeniski ienāk iedzīvotāju ikdienā," min "Depozīta iepakojuma operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Latvijas alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš vēsta, ka Latvijas dzērienu ražotāji veic aktīvu darbu, lai pēc iespējas ātrāk saražotajai produkcijai piemērotu dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu. "Pirmā depozīta sistēmas darbības mēneša beigās 20% no saražotās produkcijas ir ar Latvijas depozīta zīmi, savukārt martā jau vairāk nekā puse no saražotās produkcijas būs depozīta iepakojumā," viņš min.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 1.februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem.

Depozīta sistēmā var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma ir nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 kvadrātmetriem, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 60 kvadrātmetriem.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu