Olena Zelenska - sieviete, kura ir gatava rīkoties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: GINTS IVUSKANS/AFP

Līdz 2019. gadam par Ukrainas prezidenta sievu Olenu Zelensku bija zināms maz, viņa nesniedza intervijas, nebija redzama ballītēs vai uz žurnālu vākiem. Tikmēr viņas vīrs bija sabiedrībā zināma persona, kurš bieži sastopams publiskos pasākumos.

Intervijā ar žurnālu "Vogue" 2019. gadā Olena stāstīja: "Es neesmu publiska persona. Jaunajai realitātei ir savi noteikumi, kurus cenšos ievērot. Atpazīstamība un komunikācija ar presi man nerada stresu. Tomēr man labāk patīk palikt aizkulisēs. Vīrs vienmēr ir priekšgalā, un tā es jūtos ērtāk.

Es nemēdzu būt ballītes centrā, man nepatīk stāstīt jokus. Tas nav manā dabā.

Tomēr esmu atradusi iemeslus, lai kļūtu par publisku personu. Viens no tiem ir iespēja pastāstīt par būtiskiem sociālajiem jautājumiem. Tas gan nenozīmē, ka tas ietekmē manus bērnus, - pirms tam neesmu ievietojusi viņu fotogrāfijas sociālajos portālos un arī šobrīd to nedarīšu."

Ukrainas prezidenta sievai ir reprezentatīva nozīme, viņa nav algots darbinieks atšķirībā no, piemēram, ASV pirmās lēdijas.

Viņa atzīst, ka Volodimira Zelenska kandidēšana raisīja pārdomas par turpmāko dzīvi: "Es nebiju pārāk priecīga, kad sapratu, ka ir tādi plāni. Sapratu, ka viss mainīsies un ar kādām grūtībām nāksies saskarties."

Olena mācījās vienā skolā ar Volodimiru, paralēlklasē, taču tolaik abi viens otram nepievērsa pārlieku lielu uzmanību. Vairākus gadus pēc skolas beigšanas Zelenskis reiz nejauši uz ielas ieraudzījis meiteni, kas rokās turējusi filmas "Pamatinstinkts" videokaseti, un vērsies pie viņas ar lūgumu noskatīties filmu kopā. Pāris civillaulībā nodzīvoja astoņus gadus un 2003. gadā oficiāli apprecējās.

Olena par vīra plāniem kandidēt Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzzināja 1. janvārī. Viņš piedalījās televīzijas svētku raidījumā, kura laikā uzrunāja tautu par savu kandidatūru. Zelenskis jokojis, ka sievai piemirsis pateikt par šo ieceri.

Protams, kandidēšanas faktu viņi bija pārrunājuši pirms tam, tomēr publiskais paziņojums bija pārsteigums: "Mans vīrs zina, kā pārsteigt. Bet, ja nopietni, tad mēs šo jautājumu apspriedām jau kādu laiku un es teicu, ka vienmēr viņu atbalstīšu."

Viņa apzinās savas lomas būtiskumu, gan atbalstot prezidentu, gan veicot reprezentatīvus pienākumus. Pirms došanās ārvalstu vizītēs viņa un modes speciālisti raugās, lai netiktu pārkāpta stila etiķete. Viņa uzskata, ka arī politikā apģērbam ir nozīme, jo tā ir iespēja pastāstīt par savas valsts kultūru: "Esmu gandarīta, kad Ņujorkā vai Parīzē jautā, kurš ir manu tērpu dizainers. Viņi man to tiešām jautā. Nebūtu interesanti nosaukt kādu lielu rietumu zīmolu, kuru viņi tur jau pazīst.

Toties cik jauki ir popularizēt ukraiņu dizainerus pasaulē!"

Pēc inaugurācijas bija jāizvērtē prioritātes. "Esmu visu mūžu dzīvojusi šajā valstī un saprotu, cik daudz problēmu mums ir. Ja es grasītos atrisināt visu, nekas nesanāktu. Tādēļ mēs izlēmām pievērsties konkrētiem uzdevumiem - bērnu veselībai, vienlīdzīgām tiesībām visiem ukraiņiem un kultūras diplomātijai."

Dodoties ārvalstu vizītēs, Ukrainas pirmā lēdija cenšas katru tikšanos pavadīt lietderīgi un iegūt noderīgu informāciju. Piemēram, viesojoties Japānā un Latvijā, viņa uzzināja, kā skolās tiek organizēts bērnu uzturs un sporta aktivitātes.

"Japānā katrā skolā ir uztura speciālists, kurš pievērš īpašu uzmanību bērnu alerģijām. Tur virtuves ir nodalītas un sterilas kā operāciju zāle. Es smēlos daudz ideju un pārliecinājos, ka pozitīvas pārmaiņas ir reālas. Vienkārši ir pietiekami jāgrib un smagi jāstrādā," par lietderīgajām atziņām stāsta Olena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Viņa ir sieviete, kura ir gatava rīkoties.

Ukrainā katru gadu no vardarbības ģimenē cieš viens miljons sieviešu. Vēl 2019. gadā darbojās uzticības tālrunis vardarbības upuriem, kurā strādāja divas konsultantes. Šī palīdzība nebija pieejama valsts mērogā. Uzzinot situāciju, Olena piedāvāja: "Vai vēlaties, lai es numuru uzrakstu uz nozīmītes un nēsāju piespraustu pie apģērba?"

Tomēr Olena saprata, ka ir nepieciešams reāls plāns. Vēlāk prezidenta kundzes aizbildnībā tika atklāts nacionālais zvanu centrs vardarbības upuriem.

Jau Volodimira Zelenska prezidentūras sākumā Olena pauda atbalstu arī paralimpiskajām spēlēm un iekļaujošas infrastruktūras attīstībai Ukrainas pilsētās.

"Man šķiet, ka mēs varam daudz ko mainīt – pirmkārt, sabiedrības attieksmē pret cilvēkiem ar invaliditāti," pārdomās dalījās Olena.

Šie solījumi netika aizmirsti. Viņa vairākkārt tikusies ar paralimpiešiem. "Par katru var uzņemt filmu, katra personīgais stāsts ir spēcīgs. Es sapņoju, lai mūsu skolēnu kladēs būtu nevis Ronaldu, bet Maksims Kripaks," stāsta pirmā lēdija.

"Sazinoties ar paralimpiskajiem sportistiem, jūs saprotat, ka viņi ir spilgti, dzīvespriecīgi cilvēki, un ir vēlme viņu labā izdarīt pēc iespējas vairāk," piebilst Zelenska. 2021. gadā viņa intervijā žurnālam "Vogue" īpaši akcentēja panākumus Nacionālās bezšķēršļu stratēģijas izveidē.

Vēl 2021. gadā viņa turpināja darbu pie Brispoles lidostas uzlabošanas cilvēkiem ar invaliditāti. Šis projekts bija īpaši būtisks, jo kļuva par referenci turpmākai objektu uzlabošanai.

Kā iepriekš vēstīts, arī kara laikā Olena Zelenska ir vienota ar tautu. Platformā "Instagram" otrdien, 1. martā, prezidenta kundze publicēja emocionālu ierakstu, kurā pateicās ikvienam Ukrainas iedzīvotājam.

"Mēs esam pret karu un neuzbrukām pirmie. Bet mēs negrasāmies padoties. Visa pasaule, skatieties - mēs cīnāmies par mieru arī jūsu valstīs," nesenākajā ierakstā pauž Olena. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu