Krieviju izslēdz no Baltijas jūras valstu padomes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kuģis ar Krievijas karogu. Attēls ilustratīvs.
Kuģis ar Krievijas karogu. Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Pēc iebrukuma Ukrainā Krievija izslēgta no Baltijas jūras valstu padomes (BJVP), informē Ārlietu ministrija.

BJVP izveidota 1992.gadā kā visaptverošs forums Baltijas jūras reģiona valstu sadarbībai un viedokļu saskaņošanai. Dibināšanas lēmumā - Kopenhāgenas deklarācijā - uzsvērts, ka sadarbība noritēs saskaņā ar ANO Statūtiem, kā arī Helsinku noslēguma aktu, Parīzes hartu un citiem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dokumentiem.

Turpmākajos politiskajos lēmumos ir apliecināti padomes mērķi - miers, kohēzija un demokrātija, kuri pēdējā laikā pausti 2021.gada 1.jūnija Viļņas deklarācijā "Baltijā jūras reģiona vīzija līdz 2030.gadam".

Krievija ar savu neprovocēto un pretlikumīgo militāro uzbrukumu un agresiju pret suverēno un demokrātisko Ukrainu ir rupji pārkāpusi šos pamatprincipus, norāda BJVP.

BJVP stingri nosoda Krievijas bruņoto agresiju pret Ukrainu. Pretlikumīgam spēka lietojumam, ko veic Krievija, nevar būt nekāda attaisnojuma. BJVP nesaskata iespēju turpināt sadarbību ar Krieviju tā, kā tas BJVP sistēmā bija paredzēts.

Vienlaikus BJVP pagaidām pārtrauc Baltkrievijas piedalīšanos pasākumos BJVP novērotājas valsts statusā.

TVNET jau vēstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu