Laikraksts: ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti jau rudenī zinājuši, ka Putins iecerējis karu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins
Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti jau rudenī zinājuši par Krievijas gatavošanos iebrukumam Ukrainā un ar šo informāciju dalījušies ar tādiem sabiedrotajiem kā Vācija, Francija un Itālija, vēsta Francijas laikraksts "Le Monde", atsaucoties uz avotiem Francijas diplomātu aprindās.

Sabiedrotie nav šaubījušies, ka militārā gatavošanās ir reāla, tomēr interpretējuši to nevis kā gatavošanos īstam karam, bet blefu un Krievijas prezidenta Vladimira Putina centienus panākt piekāpšanos no Rietumiem.

Rietumu presē pirmās ziņas par Krievijas gatavošanos iebrukumam Ukrainā, atsaucoties uz izlūkdienestiem, sāka parādīties novembra sākumā.

Tomēr konsultācijas lielāko rietumvalstu izlūkdienestu starpā sākušās jau oktobrī, tiesa gan, kā norādīja Francijas avots, ASV un Lielbritānija ne uzreiz pastāstījušas par savas informācijas avotiem.

Tomēr jau decembrī ASV Nacionālās izlūkošanas direktore Evrila Heinsa ar pārliecību runājusi par to, ka Putins pieņēmis galīgo lēmumu uzbrukt Ukrainai, bet viņa paziņojumi par pretējo domāti, lai maldinātu un iegūtu laiku, vēsta "Le Monde".

Kontinentālās Eiropas izlūkdienesti kādu laiku par to šaubījušies.

Atšķirības vērtējumā novedušas pie tā, ka ASV un Lielbritānija sākušas intensīvi apmācīt Ukrainas armiju un pastiprināt bruņojuma piegādes, bet Vācija, Francija un Itālija līdz kara sākumam to nav darījušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu