Rinkēvičs: Svarīgi nodrošināt Krievijas sabiedrībai pieeju neatkarīgiem medijiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban ir īpaši svarīgi sadarbībā ar sociālo tīklu platformām censties nodrošināt Krievijas sabiedrībai pieeju neatkarīgajiem medijiem, piektdien notikušajā Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmē saistībā ar Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā informēja Latvijas Ārlietu ministrijā, Rinkēvičs ir pārliecināts, ka saistībā ar Krievijas puses radīto dezinformāciju ES kopā ar līdzīgi noskaņotajiem partneriem ir nepieciešams pastiprināt cīņu ar Krievijas režīma kultivētajiem vēstījumiem. Ceļā uz šo mērķi nozīmīga ir sadarbība ar sociālo tīklu platformām, izriet no Rinkēviča teiktā ārlietu ministru sanāksmē.

Ministrs savas uzstāšanās laikā pauda atbalstu sankciju pastiprināšanai pret Krieviju un Baltkrieviju saistībā ar veikto agresiju Ukrainā. Viņš norādīja uz nepieciešamību panākt pēc iespējas lielāku Krievijas un Baltkrievijas starptautisko izolāciju. Rinkēvičs atzīmēja, ka saistībā ar turpmāko ierobežojošo pasākumu paketes ieviešanu ir nepieciešams turpināt uzturēt ciešu koordināciju ES iekšienē, kā arī ar transatlantiskajiem partneriem. Vienlaicīgi ne mazāk svarīgi esot turpināt sniegt visu iespējamo atbalstu Ukrainai.

Kā ziņots, Krievijas teritorijā jau piektdien no rīta bija daļēji bloķēti sociālie tīkli "Facebook" un "Twitter", kā arī Krievijas interneta medija "Meduza" un britu raidsabiedrības BBC vietnes. Samazinājusies arī radiostacijas "Radio Brīvība" un Vācijas raidsabiedrības "Deutsche Welle" vietņu pieejamība. Vairums lietotāju Krievijā arī nespēja atvērt lietotņu veikalus "App Store" un "Google Play".

Uzņēmums "Meta", kam pieder "Facebook", piektdien norādīja, ka "drīz miljoniem Krievijas iedzīvotāju atskārtīs, ka viņi ir nošķirti no pārbaudītas informācijas, viņiem ir liegta ikdienas iespēja sazināties ar ģimeni un draugiem, viņi ir spiesti klusēt". "Mēs turpinām darīt visu, lai atjaunotu mūsu pakalpojumus, lai tie arī turpmāk būtu pieejami cilvēkiem, kas var drošā veidā paust savas domas un organizēt savas darbības," teikts paziņojumā, ko parakstījis uzņēmuma "Meta" prezidents Niks Klegs.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles Ukrainā 24.februārī iebruka Krievijas karaspēks, kas tagad apšauda ne tikai militāros objektus, bet arī civilo infrastruktūru un iedzīvotājus. Ukrainas karavīri un iedzīvotāji iebrucējiem sparīgi pretojas.

Tikmēr Krievijas varasiestādes medijos turpina izplatīt nepatiesu un sagrozītu informāciju, cenšoties attaisnot tās iebrukumu Ukrainā. Lai slēptu no sabiedrības patiesību, Krievijā par viltus ziņām pasludināta jebkura informācija, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu sākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot diktatora Putina uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu