Krīzes centrs: Karā pret sievietēm regulāri tiek izmantota izvarošana un paverdzināšana

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un solidarizējoties ar Ukrainas sievietēm, Centrs "Marta"  8.martā, Starptautiskajā sieviešu solidaritātes dienā, aicina atbalstīt Latvijas nevalstisko organizāciju sākto palīdzību karā cietušajām Ukrainas sievietēm.

Apstākļos, kad nedaudz vairāk kā 1000 kilometru attālumā no Latvijas risinās karš, kurā cilvēki zaudē dzīvību, paliek bez mājokļa, bet sievietes un bērni cieš no vardarbības, arī izvarošanas, kas tiek izmantota kā "kara ierocis", Centra MARTA aicinājumam iesaistīties palīdzības nodrošināšanā atsaucies Krīžu un konsultāciju centrs Skalbes.

"Kara kontekstā pret sievietēm bieži tiek vērsta brutāla dehumanizācija un regulāri tiek izmantota izvarošana.

No Ukrainas kara zonas jau esam saņēmuši vairākus signālus un lūgumus pēc palīdzības," norāda Centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce.

Par gadījumiem, kad Krievijas karavīri Ukrainas pilsētās izvarojuši sievietes, paziņojis arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Karadarbība var eskalēt dažādus vardarbības veidus, Pasaules veselības organizācija uzsver, ka karā īpaši ievainojamas ir sievietes un bērni

Sievietes var tikt pakļautas izvarošanai no abām karojošajām pusēm, var pastiprināties vardarbība ģimenē, kā arī sievietes var tikt piespiestas uz seksuālām darbībām apmaiņā pret ēdienu vai aizsardzību.

ANO un kara tribunāls izvarošanu un seksuālu paverdzināšanu par kara noziegumu un kara ieroci pasludināja vien pēc Dienvidslāvijas pilsoņu kara pirms nedaudz vairāk kā 30 gadiem.

Centra "Marta"  sadarbības organizācijas Austrumukrainā ir apliecinājušas, ka cietušajām sievietēm steidzami ir nepieciešami dažādi pakalpojumi, sākot ar medicīnisku palīdzību un psiholoģisku atbalstu, kā arī ilgtermiņa atbalsta pasākumi, lai pārvarētu pārciesto traumu.

"Notiekošais Ukrainā ir atgādinājums ikvienai sabiedrībai, ka nekādos apstākļos nedrīkst normalizēt seksuālo vardarbību un vissvarīgākais, ne tikai kara apstākļos, ir atbalstīt cietušās personas, ne varmākas," saka klīniskā psiholoģe Marija Ābeltiņa.

Centra MARTA speciālisti norāda, ka karā cietušās sievietes un bērni

var atrasties tādā kognitīvā un fiziskā ievainojamībā, ka var viegli kļūt par krāpniecības un ekspluatācijas upuriem,

jo izmisis un nobijies cilvēks ne vienmēr spēj pieņemt kritiskus un informētus lēmumus.

Psihoterapeite Aiga Abožina: "Tā ir ierasta shēma piedāvāt jaunām, kara plosītas valsts sievietēm un bērniem bezmaksas transportu, iztiku un pēc tam sapņu darbu kādā no ES valstīm. Savukārt, tur nonākot,

sievietes un nepilngadīgie attopas bordeļos, slēgtos dzīvokļos, kur tie tiek pakļauti pornogrāfijas ražošanai un piespiedu seksuālu pakalpojumu sniegšanai,

atstrādājot kaut kādu viltus parādu par "glābšanu". Arī Latvija var kļūt par šādu saņēmējvalsti."

Centrs "Marta" aicina ikvienu pievērst uzmanību aizdomīgām situācijām un par tādām ziņot policijai. Ziņojot policijai, nevar kaitēt legālam bēgļu statusu ieguvušam indivīdam, bet, iespējams, var izglābt kāda dzīvību.

Ja vēlaties atbalstīt Austrumukrainas sievietes un bērnus, varat ziedot Centram MARTA ar norādi - Palīdzība Ukrainai. Ja jūsu redzeslokā nonāk cietušas sievietes, zvaniet Centram MARTA +371 67378539!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu