Vācija un Spānija sāk izmeklēt Krievijas kara noziegumus Ukrainā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Myhajlo Todurov

Vācijas federālā prokuratūra sākusi izmeklēt kara noziegumus, kurus Krievijas karavīri pastrādājuši gandrīz divas nedēļas ilgušajā karā pret Ukrainu, otrdien paziņojušas Vācijas varasiestādes.

"Mēs apkoposim un nodrošināsim pierādījumus par kara noziegumiem," laikrakstam "Passauer Neue Presse" norādījis Vācijas tieslietu ministrs Marko Bušmans.

Arī Spānijas prokuratūra otrdien paziņojusi, ka sākusi izmeklēt nopietnus humanitāro tiesību pārkāpumus, ko Krievija pastrādājusi Ukrainā.

Izmeklēšanas mērķis ir noteikt Krievijas iebrukuma "noziedzīgo raksturu", teikts Spānijas prokuratūras paziņojumā, kas izplatīts dažas stundas pēc Vācijas paziņojuma.

Vācijas federālā prokuratūra Kārlsruē sākusi tā dēvēto strukturālo izmeklēšanu, lai apkopotu pierādījumus, viņš paskaidroja.

Izmeklēšanas sākšanu ziņu aģentūrai AFP apstiprināja arī avots prokuratūrā, kas vēlējās palikt anonīms.

Krievijas uzbrukums Ukrainai ir "nopietns starptautisko tiesību pārkāpums, kas nekādi nav attaisnojums," piebilda Vācijas tieslietu ministrs.

"Iespējamie starptautisko krimināltiesību pārkāpumi ir atbilstoši jāiztiesā," norādīja Bušmans.

Strukturālā izmeklēšana nav vērsta pret konkrētiem aizdomās turamajiem, bet tās mērķis ir savākt pierādījumus par iespējamiem noziegumiem un identificēt aiz tiem stāvošās personas, piemēram, noskaidrojot pavēļu nodošanas ķēdi.

Šādā izmeklēšanā savāktos pierādījumus pēc tam var izmantot kriminālprocesā pret atsevišķiem aizdomās turētajiem.

Nedēļas izdevums "Der Spiegel" vēsta, ka Vācijas prokuratūru rīkoties pamudinājušas ziņas, ka Krievija karā Ukrainā izmanto kasešu bumbas, kā arī attēli, kas liecina par uzbrukumiem apdzīvotām vietām, gāzesvadam, kodolatkritumu krātuvei un spēkstacijām.

Krievijas iebrukums Ukrainā izpelnījies plašu starptautisku nosodījumu, cita starpā par skolu, slimnīcu un dzīvojamo rajonu apšaudīšanu.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens svētdien paziņoja, ka amerikāņu rīcībā ir "ļoti uzticami dati", ka Krievija Ukrainā pastrādājusi kara noziegumus.

Arī Starptautiskās krimināltiesas (SKT) galvenais prokurors Karims Hans ļāvis noprast, ka Krievijas rīcība Ukrainā atbilst Hāgas tribunāla jurisdikcijai. SKT izmeklētāji jau devušies uz Ukrainu izmeklēt kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci.

Vācija jau iepriekš ir iztiesājusi ārvalstīs pastrādātas zvērības, tostarp karā Sīrijā pastrādātos noziegumus.

Vairākiem Vācijas un ārvalstu pilsoņiem ir izvirzītas apsūdzības par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci ārvalstīs, izmantojot universālās jurisdikcijas principu, kas ļauj tiesāt par noziegumiem pat tad, ja tie notikuši citas valsts teritorijā.

Vācijas tiesa pasaules mērogā pirmajā prāvā, kas notikusi saistībā ar valsts atbalstītu spīdzināšanu Sīrijā, janvārī piesprieda mūža ieslodzījumu bijušajam Sīrijas pulkvedim Anvaram Raslanam par noziegumiem pret cilvēci, atzīstot viņu par vainīgu 27 cilvēku nogalināšanā Al Hatibas cietumā Damaskā 2011. un 2012.gadā.

Tiesa Frankfurtē novembrī piesprieda mūža ieslodzījumu Irākas pilsonim, kurš pievienojās džihādistu grupējuma "Islāma valsts" genocīdā pret jezīdu minoritāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu