Būt LGBTQ kopienas biedram Ukrainā tagad var būt dzīvībai bīstami

Foto: Reuters/ScanPix
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Transpersonas atklāj, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā jūtas "pilnīgi iestrēgušas" un "baidās par savu dzīvību", vēsta medijs VICE.

Divas ukraiņu transpersonas stāsta, ka nevar atstāt Ukrainu vai pat droši ceļot pa to savu dokumentu dēļ - visos viņu personu apliecinošajos dokumentos ir rakstīts "vīrietis" un minēti viņu "vecie vīriešu vārdi".

Cilvēktiesību grupas dažām transpersonām pat ir ieteikušas "pazaudēt savu ID", lai varētu izkļūt no Ukrainas.

Trans kampaņu dalībnieki lēš, ka šī problēma noved pie tā, ka simtiem transpersonu Ukrainā tiek atstātas "nopietnās briesmās" un jūtas "pilnīgi vienas".

Kāda transpersona atklāja, ka jūtas iebiedēta, paliekot savā valstī pēc tam, kad tur iebruka Krievija, - viņai bail, ka, bēgot no Ukrainas, viņa tiks pārtverta un piespiesta pievienoties Ukrainas armijai "kā vīrietis", jo īpaši tāpēc, ka varas iestādes neļauj izbraukt no valsts vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Vēl kāda ukraiņu transpersona ir pārāk nobijusies, lai pamestu savu mājokli, baidoties no transfobiskiem uzbrukumiem. Viņa ir vienīgā persona, kas palikusi savā rajonā.

Savukārt kādam transvīram, kurš pārcēlās uz Ukrainu pirms vairāk nekā sešiem gadiem un kopš tā laika tur dzīvo kā vīrietis, ir personas apliecība, kas apliecina, ka viņš ir "sieviete". Viņš "Vice" atklāja, ka ļoti baidās pamest māju. Telefona zvana laikā netālu bija dzirdami kliedzieni un sprādzieni, taču pat tad viņš atteicās doties prom, jo ​​viņa personas apliecība neatspoguļoja reālo patiesību.

Kāda nebināra ukraiņu persona paskaidroja, ka baidās pamest Ukrainu un doties uz "tādām vietām kā Polija vai Ungārija", kur viņu identitāte tiek "izsmieta" un netiek atzīta.

"Man ir jāizvēlas starp savu valsti, kurā esmu iemācījies orientēties, vai pilnīgi svešu vietu, kur es varētu justies vēl vairāk atstumts un apdraudēts," viņš piebilda.

Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina iebrukuma Ukrainā attīstās humanitārā krīze. Apvienoto Nāciju Organizācijas bēgļu aģentūra UNHCR apstiprināja, ka kopš pagājušās ceturtdienas kaimiņvalstīs ir ieradušies 520 000 bēgļu no Ukrainas, brīdinot, ka "šis skaitlis katru stundu pieaug". Tomēr transpersonas, iespējams, nav šo cilvēku vidū.

Zī Fāmela ir 31 gadu veca transpersona no Kijevas. Viņa ir mūziķe un televīzijas personība savā dzimtajā valstī. Fāmela sacīja, ka nevar atstāt valsti un viņas dzīvība tā dēļ ir apdraudēta.

"Tāpat kā simtiem citu transpersonu Ukrainā, uzskatu sevi par sievieti, bet manā pasē apgalvots citādi, tāpēc šis ir karš karā. Ukrainas transpersonām jau ir bijis jācīnās par savu dzīvību.

Šādi, dzīvojot nožēlojamu dzīvi, iestrēguši ir simtiem cilvēku. Mums ir vajadzīga ārvalstnieku palīdzība. Mums ir nepieciešams, lai cilvēki rakstītu politiķiem un labdarības organizācijām, kas mums varētu palīdzēt."

Šo stāstot, Zī sēž tumsā, rokās viņa tur "ļoti asu" nazi. Atrodoties savā rajonā viena, viņa nevar būt droša, vai viņas mājā kuru katru brīdī neielauzīsies pāridarītāji. 

Transpersonas Ukrainā var iegūt likumīgu dzimuma atzīšanu, taču cilvēktiesību organizācijas šo procesu nosaukušas par "ļaunprātīgu", jo tas "pārkāpj tiesības uz privātumu un fizisko neaizskaramību".

Jautāta, kāpēc viņa iepriekš nav mainījusi savus personu apliecinošos dokumentus,

Fāmela sacīja, ka process Ukrainā ir "pazemojošs" un viņa ir redzējusi, ka cilvēkiem "mēnešiem jāpaliek psihiatriskajās iestādēs, veicot psihiskas un fiziskas pārbaudes, lai pierādītu savu dzimumu".

"Mēs nevēlamies to piedzīvot, tāpēc mēs vienkārši saglabājām savas pases tādas, kādas tās bija, noslēpām un klusējām. Transpersonām šī ir elle. Man vajadzēja doties prom - es gaidīju dažus ārkārtas dokumentus par dzimumu, bet ārsti pēkšņi teica nē.

"Tagad esmu pilnīgi viena. Visi manā apkārtnē ir aizbraukuši. Tā ir ļoti bīstama situācija, bet es cenšos saglabāt optimismu. Esmu redzējis cilvēkus bēgam no nāves un kliedzam vienam uz otru, lai atstāj mantas un vienkārši skrien, bet man jāpaliek tur, kur esmu. Tā man šobrīd ir vienīgā iespēja."

"Man kā transpersonai Ukrainā jau parastā dienā ir visai bīstami, kur nu vēl tagad. Daudzi homoseksuāļi Ukrainā tagad var saplūst ar pārējo sabiedrību, bet transpersonām tas nav iespējams. Ir tik daudz fizisko īpašību, kuru dēļ mums uzbrūk, - liels zods, plati pleci - mēs par to tiekam piekauti, pat nogalināti. Mums tagad jātiek ārā, bet mēs pat nevaram atstāt savus dzīvokļus.

Ieraugot manu pasi, viņi nosauks mani par vīrieti kleitā un uzbruks."

Fāmela runāja par transpersonām, kuras jutušas draudus no personām viņu teritorijās, atklāti nēsājot ieročus.

"Es tagad vēl vairāk baidos atrasties Ukrainā, jo visiem ir ierocis.

Tagad maniem uzbrucējiem ir attaisnojums, lai īstenotu savu naidu un vardarbību.

Cilvēki zina, kur es dzīvoju. Katra skaņa ārpusē ir biedējoša," viņa sacīja.

"Transcilvēki tagad jūtas aizmirsti, atstāti novārtā, pamesti. Mēs patiesībā šobrīd esam neredzami. Mums ir vajadzīga Apvienoto Nāciju Organizācija, mums ir vajadzīgas cilvēktiesību organizācijas. Mums ir vajadzīgi cilvēki, kas palīdz mūs pamanīt."

Cilvēkiem, kas bēg no Ukrainas, teikts, ka vairākas kaimiņvalstis pieņems viņus bez personas apliecības, tomēr braucieni uz robežām joprojām var rezultēties ar policijas vai militārpersonu apturēšanu kontrolpunktos, rindās ar sabiedrības locekļiem un dalīšanu vīriešu un sieviešu grupās.

Būt LGBTQ kopienas biedram Ukrainā var būt dzīvībai bīstami. Uzbrukumi, kas saistīti ar seksualitāti un dzimuma identitāti, ir izplatīti, un pilsoņi atklāj, ka "policija tobrīd vienkārši stāv un vēro notiekošo".

Pirms nepilna mēneša vandaļi sabojāja LGBTQ kopienas centru Harkovā, pilsētā Ukrainas ziemeļaustrumos. Uzbrucēji uz centra "vienlīdzības sienas gleznojuma" citēja bībeli un uzrakstīja "nāves draudus". Kampaņas dalībnieki sacīja, ka centrs tikai nesen bija izremontēts pēc pēdējiem uzbrukumiem, kad "uz ārdurvīm tika izsmērēts urīns, fekālijas un asinis".

Ukraiņu transpersonas "VICE" atklāja, ka "viņiem nebija vērts dzīvot" vēl pirms kara, taču pašreizējā situācija viņu stāvokli ir tikai pasliktinājusi.

31 gadu vecais Roberts ir transpersona, kurš dzīvo Harkovā, Ukrainā. Roberta testosterona lietošanas gadi ir rezultējušies ar to, ka viņš visu "var izturēt tāpat kā jebkurš cits vīrietis", taču viņa apliecībā joprojām ir norādīts, ka viņš ir "sieviete".

"Vecāki mēģināja mani nogalināt, kad viņiem pateicu, ka esmu transpersona," viņš pastāstīja "VICE" šīs nedēļas sākumā. "Šeit visi mani pazīst vienkārši kā Robertu, neviens nezina manu situāciju. Tāpēc man tagad draud lielas briesmas."

"Es ļoti baidos par savu dzīvību," Roberts piebilda. "Daudzi cilvēki man ir piedāvājuši palīdzību, ja varu nokļūt ārvalstīs, bet es nevaru tikt cauri Ukrainai. Problēma ir tāda, ka jūs varat izskatīties pēc viena, bet jūsu papīri saka ko citu.

"Es nevaru strādāt, man nevar būt bankas konts, man nevar būt autovadītāja apliecība. Es nevaru turpināt studijas universitātē, jo universitāte nevar apstiprināt manus dokumentus. Es tikko griezu cilvēkiem matus, tīrīju vannas istabas un dzīvokļus, lai nopelnītu iztikai. Tā ir eksistēšana, nevis dzīvošana," viņš uzskata.

Tagad Robertu atbalsta LGBTQ kampaņas dalībnieks Rains Dovs, kurš nesen izveidoja grupu un fondu, lai tieši palīdzētu Ukrainā iestrēgušiem LGBTQ cilvēkiem, invalīdiem un ģimenēm. Tagad grupa no Ukrainas palīdzējusi tikt prom "vairāk nekā 700 cilvēku", un daudzi no viņiem ir tieši LGBTQ pārstāvji.

"Mums ir bijušas transpersonas, kuras tiek atraidītas uz dažām robežām, taču visi, kurus esam atbalstījuši, beidzot ir izkļuvuši ārā," sacīja Dovs.

"Ja dzimums neatbilst, mēs iesakām "pazaudēt" savu pasi, pirms runājat ar Ukrainas amatpersonām. Paslēpiet savu ID ūdens pudelē vai kurpēs. Ja tiekat apturēts, varat pateikt, ka neesat no šejienes, varat teikt, ka esat students Ukrainā vai vienkārši bijāt ciemos. Bez personas apliecības jūs tiksiet nosūtīts pie lielas ārvalstu pilsoņu rindas, bet pēc tam jūs runāsit ar amatpersonām no kaimiņvalstīm un bez problēmām varēsiet uzrādīt savu ID. Tas ir nostrādājis 100 procentos gadījumu.

Ja dokumentā norādīts, ka esat vīrietis, sagatavojieties - jums liks cīnīties par savu valsti. Tā ir ļoti izplatīta lieta. Jūs varētu arī slēpt savu ID, bet mēs zinām dažus cilvēkus, kuri ir palikuši cīnīties," stāsta Dovs.

Remijs Bonijs, organizācijas "Forbidden Colours" izpilddirektors, kas cenšas panākt LGBTQ vienlīdzību visā Eiropā, sarunā ar "VICE" sacīja: "Krievijas agresija pret Ukrainu ir šokējusi visu pasauli, un šis karš ir ārkārtīgi skāris "neparastos" cilvēkus".

Vaicāts, ko cilvēki visā pasaulē var darīt, lai palīdzētu šīm personām, Bonijs sacīja: "Lūdzu, ziedojiet iniciatīvām, kas palīdz bēgļiem no Ukrainas. Mēs sagaidām, ka tuvāko nedēļu laikā Polijā, Ungārijā un Rumānijā ieradīsies aptuveni 100 000 LGBTQ pārstāvju - bēgļu, taču iepriekš ir pierādījies, ka bēgļu nometnes nav drošas vietas šīs kopienas biedriem."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu