Viss par karaliskajiem un draiskajiem pūdeļiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Melnā pūdeļprincese Sabrina un dzīves baudītāji suņuki Martijs un Kivi kopā ar saimnieci – grūmeri Janu Jaunbirkāni aktīvi gatavojas mājdzīvnieku izstādei “PetExpo 2022”, lai 11.–12. martā Ķīpsalā cīnītos par medaļām ringos. Ziniet, pūdeļi ir ne tikai grūmera sapnis, bet arī lieli draiskuļi un fantastiski draugi!

Ceļš uz grūmera profesiju

Ja būtu jāatrod kāds, kuram īpaši mīļi ir pūdeļi un ir zināms viss par šo skaistuļu īpašībām, raksturu un kopšanu, tad pirmā doma noteikti būtu par grūmeri Janu Jaunbirkāni. Viss sākās pirms pieciem gadiem, kad viņas vecmāmiņai uzdāvināja mazu, melnu, pūkainu kamoliņu vārdā Bella. Toreiz Janai likās, ka Bella būs vienīgais suņuks ģimenē, jo domāja, ka netiks galā ne ar spalvu, ne ar suņa sagatavošanu izstādēm. Bet pagāja laiks, jauniete apguva visas nepieciešamās prasmes un saprata, ka vēlas vēl kādu pūdeli.

Foto: publicitātes

Karaliskie pūdeļi

Šobrīd Janai mājās dzīvo pieci brīnišķīgi suņi – četri lielie pūdeļi, saukti arī par karaliskajiem pūdeļiem: melnā Bella (5 gadi), Sabrina (2 gadi), divi balti pūdeļpuikas – Martijs (3 gadi) un Kivi (7 mēneši), kā arī viens brīnišķīgs un pelēks mazais pūdelis Vanja (1 gads).

Bella ir mājas karaliene, kurai nepatīk, ja viņai nepievērš uzmanību. Un, kā jau karalienei, skaistulei ārkārtīgi patīk vizināties mašīnā. Savukārt trīsgadīgais Martijs ir dzīves baudītājs, kas tver mirkļus un visu, kas notiek apkārt. Viņa mīļākā mantiņa ir pīkstoša cūciņa. Jana smejot atzīst, ka ir uz to nedaudz greizsirdīga, jo Martijs rotaļlietu mīl vairāk nekā viņu.

Foto: publicitātes

Par melno Sabrinu visu var pateikt vienā vārdā – princese, bet draiskulim Kivi ļoti patīk spēlēt ķerenes un pastaigas dabā. Tās viņam patīk tik ļoti, ka Janai sunīša ievešanai mājā ir nepieciešama pusstunda. Savukārt mazais Vanja allaž ir kustībā un nepārtraukti lēkā, tāpēc ģimenē tiek saukts par “yo-yo”. Bet tas vēl nav viss! Līdzās pūdeļiem mājā draudzīgi dzīvo arī divi Kanādas sfinksi, kas, starp citu, arī ir piedalījušies mājdzīvnieku izstādēs Ķīpsalā.

Liela izstāžu pieredze

Janai ar četrkājainajiem draugiem piecu gadu laikā ir uzkrāta ievērības cienīga izstāžu pieredze un gūtas daudzas godalgas un tituli, jo pasākumu aizraujošo atmosfēru pūdeļi izbauda apmēram divreiz mēnesī, dažkārt pat biežāk. “Suņukiem dalība izstādē ir liels piedzīvojums. Ja kāds no pūdeļiem netiek paņemts līdzi, viņš to pārdzīvo un cer, ka nākamā noteikti būs viņa izstāde,” stāsta saimniece.

Ar izstādēm Janai saistās arī dažādi atgadījumi: “Martijs, kas ir lielākais blēņu darītājs, dažkārt pirms izstādēm, kad ir jau sapucēts un gatavs iziet ringā, pēkšņi izdomā ielēkt lapu kaudzē vai dubļu peļķē. Tad gan ir satraukums, jo pēdējā brīdī suņuku ir jāpaspēj sapost. Bet vispār mums patīk izstāžu atmosfēra – vēlme uzvarēt un tā laime pūdeļa acīs! Šoreiz Ķīpsalā to izbaudīs Martijs, Sabrina un Kivi.”

Pūdeļu sagatavošana ringiem ir nopietns un arī laikietilpīgs darbs – pirms izstādes katram sunim tiek veltīta vesela diena, lai viņš būtu pilnībā gatavs izgājieniem. “Suns tiek mazgāts, žāvēts, cirpta spalva un sietas izstādes frizūrai piemērotas bantes,” paskaidro grūmere Jana.

Foto: publicitātes

Grūmera darbs

Doma kļūt par grūmeri Janai Jaunbirkānei radās negaidīti. Saprotot, ka mājās jau ir pieci pūdeļi, kuru sakopšanai ir jāvelta daudz laika un uzmanības, saimniece nolēma saistīt savu darbu ar to, ko prot un kas sagādā prieku. “Man ļoti patīk kopt dzīvnieku spalvu, padarīt viņus smukus, un tieši tādēļ radās mans dzīvnieku skaistumkopšanas salons “Velvet Dreamer”. Es izbaudu darbu salonā, un man ir superīga grūmeru komanda,” stāsta Jana. Arī mājās grūmerei ir sava veida salons – iekārtota istaba speciāli savu suņu kopšanai. Tur ir viss, kas nepieciešams mīluļu vannošanai, frizēšanai un citām skaistuma procedūrām. Sākotnēji Janas pūdeļus frizēja grūmere ar zelta rokām Lidija Prokofjeva, jo viņa pati baidījās veidot izstādes griezumu. Bet nu jau pamazām māksla ir rokā un suņi veiksmīgi tiek sagatavoti izstādēm. Cik bieži pūdelis būtu jākopj? Grūmere stāsta, ka vēlams reizi divās nedēļās.

Pūdeļu frizūras

Šķirnei ir ļoti daudz interesantu frizūru, bet ir seši noteikti griezumi, ar kuriem var piedalīties izstādēs. Griezums pūdeļiem ir ļoti individuāls, un to izvēlas pēc eksterjera, suņu spalvas kvalitātes un vecuma, jo katram vecumam piestāv savs griezums.

Cilvēkiem ir jārēķinās, ka turēt mājās pūdeli nav lēts prieks. Un jāsaprot, ka pūdeļa spalva ir specifiska un tai ir nepieciešana bieža kopšana. Ja pats nemāki mazgāt un frizēt, ir jārēķinās ar biežām vizītēm pie grūmera. Toties raksturs pūdeļiem ir vienkārši satriecošs – dzīvespriecīgi, draudzīgi, īsti ģimenes suņi!

Foto: publicitātes

Konsultējies izstādē!

Ja vēlies atrast sev četrkājaino draugu vai vienkārši esi suņumīlis – izmanto iespēju vērot šķirnes ringus “PetExpo 2022” un aprunājies ar suņu saimniekiem. Arī Janu varēsi satikt izstādē un izprašņāt visu par pūdeļu šķirnes rakstura īpašībām un kopšanas niansēm. Vairāk - www.petexpo.lv

Vienlaikus Ķīpsalā notiek “Latvijas Grāmatu izstāde 2022” un starptautiskā izglītības izstāde “Skola 2022”, kuras var apmeklēt ar “PetExpo 2022” biļeti.

Norises vieta un laiks

Starptautiskais izstāžu centrs Ķīpsalā

12.–13. martā no 10.00 līdz 18.00 Ievērībai!

Izstādes notiks epidemioloģiski drošā vidē. Personām no 18 gadu vecuma ir nepieciešams derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts (ar QR kodu).

Biļešu cenas

Biļetes cena – 3 EUR. Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja bez maksas! Īpaši draudzīgs piedāvājums ģimenēm – 8 EUR (ģimenes biļete) (2 pieaugušie + 2 bērni vai 1 pieaugušais + 3 bērni)

Autostāvvieta – 3 EUR

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu