Čornobiļas AES atjaunota elektroapgāde

LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Černobiļas AES
Černobiļas AES Foto: EPA/Scanpix

Čornobiļas atomelektrostacijā (AES) atjaunota elektroapgāde, radioaktīvo atkritumu dzesēšanas sistēmas darbosies ierastā režīmā, izmantojot rezerves enerģijas avotus, paziņojis Ukrainas Nacionālais atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom", atsaucoties uz valsts enerģētikas ministra Hermana Haluščenko teikto.

"Šodien, pateicoties neaptveramiem nacionālā enerģētikas operatora "Ukrenerho", mūsu kodolzinātnieku un elektriķu centieniem, izdevās atjaunot elektroapgādi Čornobiļas AES, kuru sagrābuši krievu okupanti," viņš teicis.

Haluščenko uzsvēra, ka Čornobiļas AES "ir Ukrainas enerģētikas objekts, un mums nav vajadzīga neviena cita palīdzība, lai nodrošinātu vai atjaunotu elektroapgādi mūsu objektos".

Ukrainas enerģētikas ministrs atzina, ka militāras agresijas apstākļos ir neiespējami garantēt kodoldrošību, tādēļ viņš aicināja starptautiskos partnerus, Eiropas Komisiju, Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA), ANO, Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) palīdzēt Ukrainai aizsargāt tās kodolobjektus.

"Tagad ir izšķirīgi nepieciešams piespiest ienaidnieku pamest AES un noteikt 30 kilometru demilitarizēto zonu ap Ukrainas atomenerģijas objektiem," paziņoja Haluščenko.

Jau vēstīts, ka 24.februārī Krievija sāka iebrukumu Ukrainā un sagrāba AES, kur 1986.gadā notika pasaulē plašākā kodolavārija, kurā gāja bojā simtiem cilvēku un Eiropas rietumos izplatījās radioaktīvs piesārņojums.

2021.gadā Čornobiļā tika atvērta jauna radioaktīvo atkritumu pagaidu glabātava, un eksperti uzskata, ka elektroapgādes pārrāvumam nav tūlītējas kritiskas ietekmes uz drošību.

Otrdien Apvienoto Nāciju Organizācijas paspārnē esošā IAEA paziņoja, ka no Čornobiļas AES netiek pārraidīti dati, un pauda bažas par darbiniekiem, kurus uzrauga Krievijas karaspēks.

Stacijai kopš trešdienas bija pārtraukta elektroapgāde, un Baltkrievija paziņoja, ka iesūtīs savus speciālistus un nodrošinās elektrības piegādi no Baltkrievijas.

Ukrainas prezidenta kanceleja paudusi bažas, ka Krievijas puse var izraisīt provokācijas AES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu