Simtiem vienādu "TikTok" video mēģina eiropiešus noskaņot pret Ukrainas bēgļiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Kamēr cilvēki Latvijā un citās valstīs sniedz palīdzību Ukrainai un cilvēkiem, kas bēg no kara, ir arī cilvēki, kas apzināti cenšas mākslīgi sēt naidu pret viņiem, izmantojot vienādus propagandas video platformā "TikTok", lai kultivētu šaubas arī tiem, kas jūt līdzi ukraiņiem, vēsta raidījums "Nekā personīga."

Kremlis jau iepriekš bēgļu plūsmas izmantojis Eiropas šķelšanai. Nav šaubu, ka arī tagad, kad Eiropas valstīs patvērumu uz nezināmu laiku meklē miljoniem ukraiņu, Kremlis centīsies mākslīgi radīt spriedzi un incidentus.

Nelielā Moldova uzņem daudz bēgļu no Ukrainas dienvidu reģiona. Nu jau katrs astotais bērns valstī ir ukraiņu bēglis. Moldova karā ir Ukrainas pusē, jo var būt nākamais Krievijas mērķis. Uz robežas bēgļus sagaida brīvprātīgie, piedāvā siltu ēdienu, pagaidu izmitināšanu, no kara bēgošos savās mājās uzņem Moldovas iedzīvotāji.

Nedēļu pēc kara sākuma sociālajos tīklos sāka parādīties sašutuma pilni video par ukraiņu bēgļu uzvedību Moldovā.

Kādā "TikTok" video stāstīts: "Ukraiņu elites vāģi ierodas. Elites cilvēkiem elites prasības - meitenes, baseinus, pārklājus baltus, nevis dzeltenus.

Lūk, kā mēs kā bēgļi tagad dzīvojam Moldovā, ejam pa restorāniem, mūs par brīvu cienā, viss par brīvu, iedeva kaut kādus kuponus, viņš tur pērk pašu nepieciešamāko - šokolādes "Milka", pašu dārgāko. Puiši, es, protams, atvainojos, varbūt man nav taisnība vai arī es ne tur skatos, bet jūs neesat ***?

Tie velni ar eņģeļa seju, kas kaujas, dumpojas, auro Molodovā "Slava Ukraini". Ienāca restorānā pavakariņot vai papusdienot un uzbruka oficiantei, kāpēc viņa viņam atbild krieviski.

Lielākā daļa bēgļu, ja precīzi - 70% uzvedas nepienācīgi, ja precīzi, kā cūkas."

Moldāvi dalās ar kāda incidenta video, kur it kā redzams iereibis ukrainis. Citā video redzams padomju piemineklis, kas nokrāsots Ukrainas karoga krāsās, par ko sociālo tīklu lietotāji ir dusmīgi un apgalvo, ka to izdarījušu bēgļi. Kā kaut kas negatīvs arī tiek pasniegts tas, ka ukraiņi Moldovā ieradušies ar labiem auto.

Šos video Krievijas televīzijas kanāli izmanto sižetu radīšanai par nepateicīgajiem ukraiņu bēgļiem.

Krievijas 1. kanālā izplatīts šāds sižets: "Moldovas iedzīvotāji žēlojas par skandalozo un pat nekaunīgo Ukrainas bēgļu uzvedību.

Mazā valsts pieņēmusi pie sevis ap 100 tūkstošiem cilvēku, viņiem sagādāja dzīvesvietu, ēdienu, bet, kā izrādījās, laipno uzņemšanu ne visi novērtē.

Īpaši saimniekus saniknoja tas, ka viesi sāka ierīkot savu kārtību, piemēram, Ukrainas karoga krāsā izkrāsoja pieminekli Tēvijas kara varoņiem, bet vēl rīko skandālus, kad ar viņiem runā krieviski."

"Ir paņemts kāds konkrēts gabals, kur cilvēks pasaka šo neglaimojošo vēstījumu, bet,

ja paskatās pilno video, tad tur ir atrunas, ka tas nav par visiem ukraiņiem, tas bija viens izolēts gadījums, taču to izgriež un saliek savu vēstījumu.

Bet tā strādā audiovizuālais saturs un tā strādā propaganda," skaidro NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadošā pētniece Nika Aleksejava.

Rietumu sociālie tīkli "Facebook" un "Twitter" ir ierobežojuši oficiālos propagandas kanālus. Reaģējot uz to, pati Krievija saviem iedzīvotājiem ierobežojusi piekļuvi šiem tīkliem. Kremļa vēstījumu izplatīšanai noderīga izrādījās Ķīnas videoplatforma "TikTok".

Tajā parādījās desmitiem video ar pilnīgi identiskiem tekstiem par to, kā cilvēki 8 gadus Donbasā tikuši nogalināti, bet nevienu Rietumos tas neinteresēja. Tāpēc Krievija ir spiesta īstenot atbrīvošanas operāciju. Citi krievu "TikTok" lietotāji uz šo reaģēja, publicējot piedāvājumu ierakstīt šādu video par naudu.

"Tie ir īsti cilvēki, viņi vienkārši par naudu ir saņēmuši instrukcijas un tad to ierunā. Visdrīzāk, tas ir tas, kā notika, jo šāda prakse eksistē.

To ir grūti nosaukt par neautentisku, bet tur ir skaidri redzamas pazīmes, ka notikusi kaut kāda instruktāža. Tikpat labi instrukcija var teikt - tikai neatkārtojiet vārds vārdā, izdomājiet kaut ko citu, galvenais nododiet vēstījumu," norāda Aleksejava.

Moldovas tiktokeru video par it kā nepateicīgajiem Ukrainas bēgļiem sekoja līdzīgi stāsti citās valstīs. Tajos cilvēki jau reaģēja uz krievu TV sižetiem un demonstrēja savu sašutumu.

Video autoru profilos redzami Krievijas karogi, "Z" simbols, ko krievu propaganda padarījusi par savas jaunās ideoloģijas zīmi. Publicēti arī kadri, kā Moldovā uz ukraiņu mašīnām uzzīmēts "Z" burts. Dažos no video par sliktajiem bēgļiem dzirdamas šaubas par to, ka Krievija uzbrukusi Ukrainai.

Kādā citā "TikTok" video uzsvērts, ka ukraiņi vajā moldāvus: "Notika šis konflikts. Pie kā vainīgi moldāvi? Viņi mierīgi sēdēja, dzēra savus vīnus savā valstī. Bet pēkšņi ieradāties jūs un sākāt viņus vajāt par to, ka jums it kā Krievija uzbruka.

Kad cilvēks reāli bēg no kara, viņš neskaidro attiecības ar apkalpojošo personālu par to, kādā valodā ar viņu runā un cik viņam, redziet, ir neērti gulēt.

Es ne reizi no Doņeckas vai Luhanskas iedzīvotājiem nedzirdēju - kāpēc, pie velna, te ir viens matracis, ja es esmu pieradis gulēt uz trim."

Arī pašai Moldovai ir ilgstošs konflikts ar Krieviju. Teritorija starp Dņepru un Ukrainu ir pašpasludinātā Piedņestras republika. Tā ir lojāla Kremlim, un tajā jau 30 gadus uzturas krievu armija.

"Kad līdzīgi video jau bija skaitāmi desmitos un tā kā starp tiem ir acīm redzamas līdzības, kļuva skaidrs, ka tā ir labi organizēta akcija," vēsta "NewsMaker.md" sižets.

Moldovas žurnālisti daudzos video sistematizējuši un pamanījuši, ka tajos ir trīs pamatvēstījumi. Tas, ka ukraiņi iebilst pret krievu valodu un tāpēc ir rusofobi, viņi ir nepateicīgi. Un vēl parādās aicinājumi atgriezties Ukrainā. Ar šiem video aktīvi dalās Moldovas prokremliskās sociālistu partijas pārstāvji, kas arī tos komentē Krievijas televīzijas sižetos.

No Moldovas stafeti pārņēmuši Krievijas atbalstītāji citās valstīs. Viņi apgalvo, ka ukraiņi nevis bēg no kara, bet meklē labāku dzīvi. Ir dusmīgi, ka pret bēgļiem izturas labāk nekā pret vietējiem. Latvijā izceļ to, ka ukraiņi varēs strādāt, arī nezinot latviešu valodu.

Arī Latvijā tiek izplatīts vēstījums, ka ukraiņi dodas uz Eiropu, jo tas ir viņu sapnis: "Ukraiņu bēgļi masveidā bēg uz Eiropu ne jau kara dēļ.

Viņi dodas turp tāpēc, ka tas visu dzīvi bija viņu sapnis - dzīvot Eiropā. Bet agrāk to nevarēja, bija likumi, ierobežojumi. Tagad labs iegansts - it kā Krievijas agresija.

Darbā viņus ņem bez valsts valodas. Tātad mēs te, krieviski runājošie, svīstam, ejam uz kursiem, mācāmies latviešu valodu, cenšamies integrēties šajā sabiedrībā. Atbrauc ukraiņi, jūs domājat, ka viņi te ukrainiski runās? Nekā, viņi runās krieviski."

Latvijā dzīvojošais Kirils "TikTok" un "Instagram" rādīja savus ceļojumus, ievietoja sadzīviskus jokus, ieteica produktus. Kara priekšvakarā puisis paviesojās Kijevā. Bet kopš Krievijas iebrukuma viņa video saturs mainījies. Tie kļuvuši politiski, vērsti pret ukraiņiem.

"Kāpēc Kremlim tas ir vajadzīgs? Šobrīd liela daļa pasaules ir nostājusies tieši Ukrainas pusē, pret Krieviju kā agresoru, pret Putinu kā agresoru. Ja izdosies panākt rietumu sabiedrībās domu, ka ukraiņu bēgļi nav īsti bēgļi, ka viņiem nevajag palīdzēt, ka viņi ir it kā upuri, kas nemaz nav upuri,

ja tam visam cilvēki sāks ticēt, tad varētu mazināties atbalsts politikai, kas šobrīd ir, ka jāpalīdz bēgļiem, daudz naudas jāieliek aizsardzībā,"

skaidro NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadošā pētniece Nika Aleksejava.

Redzot, cik vienkārši Latvijā pandēmijas laikā lielas cilvēku masas noticēja meliem par vakcīnu kaitīgumu, nav sarežģīti iztēloties, ka drīz tikpat strauji izplatīsies nepatiesi nostāsti par bēgļu uzvedību. Šādu melu apkarošanai jāpievērš tikpat liela vērība kā to personu izgaismošanai, kas noliedz Krievijas noziegumus Ukrainā.

Vēl viens ierocis Kremļa propagandas arsenālā tuvākajā laikā būs augošās degvielas un citu resursu cenas. Jau šonedēļ visos sociālajos tīklos Krievijas iestādes centās vairot pasaules bailes un dusmas par augstajām cenām.

Kremļa propaganda izmanto tās pašas metodes, ko vienmēr, - pamana reāli eksistējošas problēmas un mēģina kāpināt sabiedrības sašutumu un šķelšanos. Esiet modri un neaizmirstiet, kurš šobrīd ir galvenais drošības drauds Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu