Toma Henksa Fiat 126p izsolē pārdots par teju neticamu naudas summu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Tādai slavenībai, kāds ir Holivudas aktieris Toms Henkss, 83 500 dolāri noteikti nav liela naudas summa. Vērā ņemama, bet ne dramatiski liela. Turpretī, ja šādu summu kāds samaksā par mazītiņo 1974. gada Fiat 126p, tas ir milzu skaitlis.

Kapteiņa Filipsa un Foresta Gampa lomas atveidotājs Toms Henss izsolē par 83 500 ASV dolāriem pārdevis viņam speciāli sagatavoto un dāvināto poļu Fiat 126p. 23 zirgspēkus spēcīgais auto Polijā tika ražots ar Fiat licenci līdz pat 2000. gadam un kopā tika izlaists 3,3 miljonos eksemplāru. Interesanti, ka itāļi paši periodā no 1972. gada līdz 1991. gadam uzbūvēja tikai 1,4 miljonus Fiat 126. 

Mazais divu durvju auto primāri tika piedāvāts Eiropas austrumu bloka valstīm nevis Rietumeiropai, par Savienotajām Valstīm nemaz nerunājot. Par to, ka maluch jeb mazulis, kā to sauca poļi, ražots Polijā, nevis Fiat dzimtenē, liecina burts p aiz modeļa apzīmējuma.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Henkss par šiem auto uzzināja Ungārijā, kur viesojās 2016. gadā. Simpātiskie automobiļi tur savulaik bija lielā cieņā, tādēļ ielās to netrūkst arī šodien. Pie vairākiem Fiat 126p Henkss nopozēja, nofotografējās un attēlus joka pēc publicēja Twitter, pierakstot, ka tas ir viņa jaunais auto.

Šo tvītu nedaudz vēlāk pamanīja Henksa fane Monika Jaskoļska no Belsko-Bjalas, kur atradās poļu Fiat rūpnīca un arī šobrīd ir Fiat Chrysler Automobiles (tagad Stellantis) ražotne. Sieviete nolēma: ja jau slavenais aktieris ir tādā sajūsmā par poļu autobūves lepnumu, tad viņam šāds auto jāsarūpē, un sāka līdzekļu vākšanas kampaņu.

Fiat 126p
Fiat 126p Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Drīz vien bija iegādāts Fiat 126p turklāt naudas pietika arī automobiļa atjaunošanai un interjera pielāgošanai. Tā kā Fialdelfijā dzimušais aktieris cita starpā kolekcionē senas rakstāmmašīnas, slēdži un pogas mazajā fiatā tika izgatavoti kā burtu taustiņi. To, ka šis nav šāds tāds Fiat 126p, apliecina arī speciāla plāksnīte ar citātu no filmas Forests Gamps.

Pēc automašīnas atjaunošanas un sagatavošanas dāvinājumam tam Polijā tika sarīkota simboliska atklāšanas ceremonija, pēc kā automobilis ar gaisa transportu tika nogādāts Losandželosā tieši pirms Henksa dzimšanas dienas.

Nav zināms, cik bieži spēkrats tika lietots, cik bieži vispār izbrauca no aktiera garāžas, taču nu bija pienācis laiks baltajam Fiat mainīt saimnieku. Auto tika pārdots izsolē, kurā iegūtos līdzekļus Henkss pilnā apmērā ziedos organizācijai Hidden Heroes. Tā rūpējas par ievainoto vai slimo militārpersonu aprūpētājiem – dzīvesbiedriem un vecākiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu