eID karšu lietotāji pašapkalpošanās kioskā var saņemt savu eParaksts mobile

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Personas, kurām ir eID karte un tās PIN informācija, vien dažu minūšu laikā var saņemt un sākt lietot arī savu eParakstu viedtālrunī. LVRTC ir realizējis pilotprojektu - pirmo pašapkalpošanās kiosku eParaksts mobile līguma noslēgšanai, lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju bez datora palīdzības reģistrēties mobilās lietotnes eParaksta mobile saņemšanai. Pašapkalpošanās kiosks ir izvietots Rīgā, Talejas ielā 1.

“Pieprasījums pēc eParaksts mobile kopš pandēmijas sākuma ir nemainīgi augsts. Personas, kuras saņēmušas eID karti, nereti nav gatavas uzsākt tās lietošanu digitālajā vidē, jo nav iegādājušās karšu lasītāju, trūkst prasmju datora sagatavošanai darbam ar eID karti, vai arī ikdienā vispār nelieto datoru, tāpēc izvēlās lietot eParakstu viedtālrunī. Lai gan eParaksts mobile ir bez maksas, saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, lai to saņemtu nepieciešams parakstīt līgumu. Lai gan šo līgumu eID karšu turētāji varētu parakstīt elektroniski un tas aizņemtu vien dažas minūtes, pieredze rāda, ka karšu lasītāja vai pat datora neesamības dēļ, eID karšu lietotāji gaida vairākas dienas līdz kurjers viņiem piegādās līgumu. Pilotkiosks šobrīd ir ātrākais veids, kā saņemt un uzsākt eParaksts mobile lietošanu,” skaidro VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC) Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine.

Pašapkalpošanās kiosks pieejams iedzīvotājiem Rīgā, Talejas ielā 1, kur darba dienās laikā no plkst.9.00 līdz 17.00, bet pirmdienās līdz pat 19.00 ērti var piekļūt jebkurš interesents. Biroja ēkas pakalpojumi klientu apkalpošanas centros ir pieejami “zaļajā” režīmā ar iepriekšēju pierakstu, bet kiosks ir pieejams ikvienam bez iepriekšēja pieraksta un tas atrodas pirmajā stāvā. Telpas ir pieejamas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, arī kioska augstumu iespējams regulēt un pielāgot lietotāja vajadzībām.

Vērtējot pilotprojekta funkcionalitāti, kā arī pieprasījumu pēc tā, LVRTC vērtēs iespēju izvietot šādus kioskus arī citviet. Tāpat nākotnē paredzēts paplašināt kioska funkcionalitāti nodrošinot iespēju arī parakstīt un pārbaudīt jau eParakstītus dokumentus.

2021. gada nogalē veiktajā eParaksts mobile lietotāju aptaujā noskaidrots, ka galvenās trīs priekšrocības ir ērtums, mobilitāte un bez maksas izmantošanas iespējas. 75% no aptaujātajiem pakalpojumu eParaksts mobile novērtē kā ērti lietojamu ikdienā un 84% to ieteiktu izmantot arī citiem. 68% eParaksts mobile klientu atzīst, ka pakalpojuma uzsākšana ir ātra, taču ceram, ka ar pašapkalpošanās kioska ieviešana, to padarīs sasniedzamāku vēl ērtāk un ātrāk.

Kā iegūt eParaksts mobile pašapkalpošanās kioskā?

1. Ievietojiet eID karti kioskā un aplieciniet savu e-Identitāti, ievadot PIN1;

2. Norādiet savu kontaktinformāciju (telefona numuru un e-pastu) un personu apliecinoša dokumenta datus;

3. Parakstiet līgumu elektroniski, ievadot PIN2;

4. Lejupielādējiet savā viedierīcē lietotni eParaksts mobile;

5. Lietotnē izveidojiet savu jauno e-Identitātes PIN;

6. Skenējiet kioskā redzamo QR kodu vai ievadiet kodus manuāli;

7. Kad e-Identitāte izveidota, lietotnē eParaksts mobile spiediet uz “Manu sertifikātu statuss” un izveidojiet eParaksts paroli, kuru turpmāk izmantosiet dokumentu parakstīšanai.

Pieteikšanās process pieejams šeit

Jau vairākus gadus LVRTC organizē iedzīvotājiem apmācības par eParaksta saņemšanu un izmantošanu. Pērn apmācībās piedalījušies gandrīz 3000 interesenti. Ja vēlaties uzzināt vairāk pieslēdzieties mūsu semināriem 23.martā:

· “Digitalizē savu biznesu” plkst. 13.00 – būs iespēja uzzināt par eParaksta risinājumiem un iespējām, ko tie paver dažādu biznesa procesu digitalizācijai. Dzirdēsiet arī uzņēmēju pieredzes stāstus.

· “eParaksts – Tavs ikdienas digitālais rīks” plkst.16.00 – viss par un ap eParaksta iegūšanu un lietošanu. Seminārus skatieties šeit

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu