Kols aicina Rietumvalstis apzināties Krievijas radīto hibrīdapdraudējumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Rihards Kols
Saeimas deputāts Rihards Kols Foto: Ieva Makare/LETA

Rietumvalstīm ir jāapzinās Krievijas radītais hibrīdapdraudējums, uzrunājot ASV Eiropas Drošības un sadarbības komisiju jeb ASV Helsinku komisiju īpašā noklausīšanās sēdē sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Parlamenta Preses dienestā informēja, ka Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju kopīgās vizītes laikā politiķi informēja ASV Helsinku komisiju par aktuālajiem drošības izaicinājumiem Baltijā.

Hibrīddraudi bieži vien ir vērsti uz valstu vājākajiem punktiem politikā vai sabiedrībā, pauda Kols. Parlamentārietis norādīja uz hibrīdapdraudējumu plašo spektru - dezinformācijas aktivitātēm, kiberuzbrukumiem, vēstures revizionismu, korupciju un ar energoresursiem saistīto "šantāžu".

Tāpēc gan NATO, gan Eiropas Savienībai ir jāapzinās, ka atbildes soļiem ir jābūt stratēģiskiem, organizētiem, apzinātiem un pārdomātiem, un, ka to veikšana prasīs laiku, par Kola pausto pavēstīja Saeimā.

Kols akcentēja nepieciešamību pievērst uzmanību kritiskajai infrastruktūrai - elektroapgādei un IT sistēmām -, kā arī enerģētiskajai drošībai. "Ir jāspēj nodrošināt infrastruktūras darbības nepārtrauktība un noturība pret ietekmēšanas mēģinājumiem no ārēju agresoru puses, kas var izpausties kā manipulācija ar piegādēm un cenām, kiberuzbrukumi un fiziski uzbrukumi," teica Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

"Viens no veidiem, kā pretoties agresijai un stiprināt mūsu noturību, ir "Trīs jūru iniciatīva", ko var uzskatīt par jaunas vienotības kalvi starp valstīm Adrijas, Baltijas un Melnās jūras reģionos," ASV kolēģiem klāstīja Kols. Iniciatīvas mērķis ir veicināt liela mēroga investīcijas infrastruktūrā, digitālās un ar enerģiju saistītās jomās, sekmējot attīstību savstarpējās savienojamības jomā.

Kols, uzsvēra Baltijas valstu un "Trīs jūru iniciatīvas" valstu reģionu kā kritiski svarīgu robežpunktu, kurā saduras Rietumu, Krievijas un Ķīnas ģeopolitiskās ambīcijas un prioritātes. Šīs prioritāšu sadursme pretnostata demokrātijas un starptautiskās kārtības pasauli, no vienas, un autoritāros, revizionistiskos režīmus, no otras puses, par deputāta sacīto informēja Preses dienestā.

Krievija pārvērtusi informāciju par ieroci, ko tā vērš gan pret krievvalodīgajiem, gan citiem rietumniekiem, cenšoties sagrozīt realitāti, uzrunā pauda Kols. Labi izglītota un informēta sabiedrība būs noturīga pret vēsturiskā revizionisma, revanšisma un destabilizācijas mēģinājumiem, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs.

"Krievijas ārpolitikas doktrīna noteic, ka citu valstu politiskās elites korupcija ir daļa no mūsdienu karadarbības. Rietumu pasaulei pienācis laiks apzināties, ka korupcija ir arī nopietna drošības problēma," sacīja Kols.

"Tiem, kas uztraucas, ka stāšanās pret korupciju, dezinformāciju vai Krieviju var izprovocēt Kremli un ievilkt pasauli karā, atliek tikai ieskatīties 20.gadsimta vēsturē - diktatoram nekas nav provokatīvāks par demokrātisku valstu vājumu," uzrunas noslēgumā pauda Kols.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu