Latvijas pilsonību rosina piešķirt diviem ASV un Lielbritānijas pilsoņiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pase. Ilustratīvs attēls.
Pase. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija parlamentā iesniegusi likumprojektus par ASV pilsoņa Bendžamina Morisa Rota un Lielbritānijas pilsoņa Endrū Džona Džeimsa atzīšanu par Latvijas pilsoņiem.

Viens no likumprojektiem izstrādāts, lai ASV pilsoni Rotu atzītu par Latvijas pilsoni. Komisijā skaidro, ka kopš 2000.gada Rots uzturas Latvijā, ir nodibinājis ģimeni ar Latvijas pilsoni un ir saņēmis Latvijā pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Rots savulaik mācījis angļu valodu toreizējam Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. "Firmas.lv" informācija liecina, ka Rots reģistrējies kā individuālais komersants.

Arī Džeimss Latvijā uzturas kopš 2000.gada, šeit ir nodibinājis ģimeni, audzina divas meitas, Latvijas pilsones. Viņš Latvijā nodarbojas ar uzņēmējdarbību un arī ir saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Pilsonības iegūšana šajos gadījumos atbilst Pilsonības likuma mērķiem, uzskata likumprojektus sagatavojušie deputāti, norādot uz nepieciešamību nodrošināt arī individuālo taisnīgumu konkrētos gadījumos.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde konstatējusi, ka atbildīgo iestāžu rīcībā nav informācijas, ka uz Rotu vai Džeimsu būtu attiecināmi Pilsonības likumā minētie ierobežojumi. Abi pilsonības pretendenti jau ir devuši solījumu par uzticību Latvijas Republikai, atzīmē deputāti.

Ņemot vērā abu noturīgo tiesisko saikni ar Latvijas valsti, Pilsonības komisija aicina viņus atzīt par Latvijas pilsoņiem.

Pilsonības komisija, izvērtējot gan Rota, gan Džeimsa individuālās situācijas apstākļus, politiski atbalstīja abus likumprojektus, ņemot vērā, ka abiem esot "nepārvaramas grūtības" iegūt Latvijas pilsonību parastajā kārtībā - viņiem vairākkārt "objektīvu iemeslu dēļ" neesot izdevies nokārtot latviešu valodas prasmes pārbaudi, kas būtu ļāvis iegūt pilsonību naturalizācijas kārtībā, skaidrots likumprojektu pamatojumā.

Saeimai vēl būs jālemj par abiem likumprojektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu