Lūdz sākt kriminālvajāšanu par aplokšņu algu izmaksu būvniecības uzņēmumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde martā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret vienu personu par būvniecības nozares uzņēmumā veiktu grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksu būtiskā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka persona, būdama valdes loceklis uzņēmumā, kas nodarbojās ar būvniecību, laika posmā no 2018.gada jūnija līdz decembrim darbiniekiem izmaksāja grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu vairāk nekā 11 812 eiro apmērā, kā arī laika periodā no 2018.gada augusta līdz 2019.gada februārim izvairījās no uzņēmuma nodokļu nomaksas 229 157 eiro apmērā.

Kriminālprocess 2022.gada martā nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma 2171.pantā un 218.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret vienu personu.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 19.pantam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

VID aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad tiek izmaksātas aplokšņu algas, zvanot uz VID bezmaksas anonīmo uzticības tālruni +371 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi "parkapumi@vid.gov.lv".

VID aicina iedzīvotājus apzināties, ka aplokšņu algu gadījumā par viņiem netiek veiktas sociālās iemaksas un tas negatīvi ietekmē viņu iespējas nākotnē saņemt vecuma pensiju, kā arī citus valstī noteiktos sociālos pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu