CVK: Pusmēneša laikā pret ostu likuma grozījumiem savākti 2,5% nepieciešamo parakstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas osta. Ilustratīvs attēls.
Rīgas osta. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosināšanai par grozījumu Likumā par ostām atcelšanu no 10. līdz 29.martam ir piedalījušies 3864 vēlētāji, kas ir 2,5% no tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamā vēlētāju skaita, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Krastiņa.

Līdz šim iespēju parakstīties kādā no ārvalstīs izveidotajām parakstu vākšanas vietām kopumā izmantojuši septiņi vēlētāji, kuri parakstījās Latvijas vēstniecībās Īrijā, Lielbritānijā, Spānijā un Zviedrijā.

Kā ziņots, lai būtu jārīko tautas nobalsošana, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanu balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 868 vēlētājiem. Parakstu vākšana turpināsies līdz 2022.gada 8.aprīlim.

Parakstu vākšanai izveidotas 296 parakstu vākšanas vietas, no tām 265 ir Latvijā, bet 31 - ārvalstīs. Kopumā parakstu vākšana izmaksās 828 952 eiro.

Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādā četras stundas dienā, arī brīvdienās, pašvaldību vēlēšanu komisiju noteiktajos darba laikos. Informācija par parakstu vākšanas vietu adresēm un darba laiku pieejama CVK mājaslapā, kā arī piezvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999. Tālruņa darba laiks ir katru dienu no plkst.9 līdz 19. Tāpat informācija par parakstu vākšanas vietām ir pieejama pašvaldībās.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība.

CVK pārstāvji skaidro, ka piedalīties parakstu vākšanā iespējams, tikai parakstoties klātienē. Iespēju parakstīties internetā par apturētiem likumiem parakstu vākšanas kārtība neparedz.

Parakstu vākšana notiek, lai tautas nobalsošanā lemtu par šī likuma atcelšanu. Ja vēlētājs atbalsta šī likuma pieņemšanu un spēkā stāšanos, tad parakstu vākšanā nav jāpiedalās. Savukārt, ja vēlētājs uzskata, ka likumam nav jāstājas spēkā un atbalsta tautas nobalsošanas rīkošanu par šī likuma atcelšanu, ir jādodas parakstīties.

Pēc parakstu vākšanas beigām CVK noteiks parakstu vākšanas rezultātu, paziņos to Valsts prezidentam un publicēs izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ja parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosinājumu būs parakstījusi ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita jeb 154 868 vēlētāji, CVK trīs dienu laikā būs jāizsludina tautas nobalsošana, kurai jānotiek ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc izsludināšanas. Satversme paredz, ka tautas nobalsošana par apturētu likumu tomēr nenotiek, ja Saeima par to vēlreiz balso un ja par tā pieņemšanu ir ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no visiem deputātiem.

Tāpat apturētais likums tiks publicēts un stāsies spēkā, ja parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosinājumu atbalstīs mazāk nekā viena desmitā daļa vēlētāju.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Egils Levits pēc 36 Saeimas deputātu pieprasījuma apturēja grozījumu Ostu likumā publicēšanu, dodot iespēju mēģināt par šo jautājumu sarīkot referendumu.

Prezidenta birojā skaidroja, ka Satversme uzliek Valsts prezidentam pienākumu konkrētajā situācijā apturēt likuma publicēšanu. "Ja šāda prasība ienākusi, Valsts prezidents nevar neapturēt vai to noraidīt, pat ja nepiekrīt tai - tās ir Saeimas mazākumam piešķirtas konstitucionālās tiesības. Valsts prezidents respektē šīs Satversmē paredzētās Saeimas opozīcijas tiesības un rīkojas atbilstoši tam pienākumam, ko Valsts prezidentam uzliek Satversmes 72.pants," teikts Valsts prezidenta kancelejas paziņojumā.

Likuma apturēšanu pēc ZZS Saeimas deputātu iniciatīvas pieprasīja 36 deputāti no vairākām opozīcijas partijām.

Opozīcijas deputāti uzskata, ka pieņemtie grozījumi Ostu likumā tika pamatoti ar politisku saukli par nepieciešamību veikt "vienkāršu ostu pārvaldības reformu", uzskatot, ka Rīgas un Ventspils ostu pārvalžu kā atvasinātu publisko tiesību personu pārveidošana par valsts kapitālsabiedrībām "ir formāls un pienācīgas apspriešanas Saeimā necienīgs jautājums".

Tāpat vēstīts, ka pēc ilgām un plašām debatēm Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Likumā par ostām, kas nosaka Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības modeļa maiņu. Likumā noteikts, ka Rīgas un Ventspils ostas tiktu pārveidotas par kapitālsabiedrībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu