Konkursā uz FID priekšnieka amatu turpinās sacensties septiņi pretendenti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka atlases komisija nolēmusi uz konkursa otro kārtu izvirzīt septiņus no astoņiem pretendentiem, kas bija pieteikuši savu dalību atklātajā konkursā, informēja Valsts kancelejā.

Konkursa pirmajā kārtā komisija vērtēja pretendentu iesniegtos dokumentus un atbilstību obligātajām prasībām.

Konkursa otrajā kārtā pretendenti konkursa komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēs uz komisijas jautājumiem un izklāstīs savu redzējumu par FID darbības prioritātēm.

Savukārt konkursa trešajā kārtā tiks pārbaudītas pretendentu vadības kompetences - pārmaiņu vadīšana, lēmumu pieņemšana, stratēģiskais redzējums, komandas vadīšana, rezultātu sasniegšana.

FID priekšniekam mēnešalga pirms nodokļu nomaksas plānota līdz 8480 eiro.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā ir ģenerālprokurors Juris Stukāns, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs, finanšu ministrs Jānis Reirs, Satversmes aizsardzības biroja direktors Egils Zviedris un Valsts drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets. Tāpat pretendentu vērtēšanā ar padomdevēja tiesībām piedalās Finanšu sektora attīstības padomes deleģēti pārstāvji: Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile, Latvijas Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis un Latvijas Darba devēju konfederācijas Goda prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Konkursa noslēgumā visaugstāko novērtējumu guvušais pretendents tiks virzīts Ministru kabineta apstiprinājumam. FID priekšnieku pēc Ministru kabineta ieteikuma amatā ieceļ Saeima.

Pašreizējā dienesta vadītāja Ilze Znotiņa amatā stājās 2018.gada 1.jūnijā, jo bija toreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera izvēlētā kandidāte. Atbilstoši toreiz spēkā esošajam regulējumam Znotiņu apstiprināja uz četru gadu pilnvaru termiņu, tādējādi viņai 2022.gada 31.maijā beigsies pilnvaru termiņš.

Pēc apstiprināšanas regulējums tika mainīts, un tagad tas paredz, ka FID priekšnieku pēc Ministru kabineta ieteikuma uz pieciem gadiem amatā ieceļ Saeima. Viena un tā pati persona par FID priekšnieku var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Znotiņa jau paziņojusi, ka plāno pieteikties konkursā uz FID priekšnieka amatu.

Znotiņai esot skaidra programma, ko viņa vēlas sasniegt nākamajā periodā un ko plāno piedāvāt valdībai un likumdevējam. Kā savus galvenos darbības virzienus viņa saredz darba pabeigšanu ar likvidējamām kredītiestādēm, cīņu ar ēnu ekonomiku un korupciju, jo īpaši, organizētām grupām, kas profesionāli sniedz noziedzīgus pakalpojumus. Tāpat esot jāaudzē "kibermuskuļi" un, visbeidzot, Latvijai jākļūst par vispāratzītu reģionālu zināšanu centru AML jomā jeb cīņā ar noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu