LPS: VARAM jāatceļ rīkojumu par Rīgas attīstības plānojuma apturēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) atcelt rīkojumu par Rīgas attīstības plānojuma apturēšanu, informēja LPS pārstāve Ella Pētermane.

LPS norāda, ka, apturot Rīgas domes saistošos noteikumus "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi", ir izvēlēta birokrātiska pieeja, nerēķinoties ar sociālajām un ekonomiskajām sekām.

Ministrijai ir atšķirīgs uzskats par vairāku šo noteikumu punktu lietderību - tiek meklēti formāli iemesli, norādot uz to, ka atsevišķas procedūras nav burtiski ievērotas, tā vietā, lai izrunātu domstarpības pēc būtības un nekavējoties rastu risinājumu, uzskata LPS.

LPS aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (LA) atcelt rīkojumu par pašvaldības saistošo noteikumu apturēšanu un nekavējoties sēsties pie sarunu galda, lai novērstu birokrātiskos šķēršļus Rīgas pašvaldības attīstībai.

Ja ir šaubas par Rīgas iedzīvotāju interesēm, kā īstenojams risinājums būtu pašvaldības referenduma sarīkošana, kurā iedzīvotāji skaidri paustu savu nostāju un pašvaldība varētu rīkoties saskaņā ar savu iedzīvotāju vairākuma viedokli, uzskata organizācija.

LPS norāda, ka līdz ar VARAM lēmumu patlaban ir apturēts likumisks pamatojums lēmumiem par jaunu uzņēmumu veidošanu vai esošo attīstību. Šāda situācija būšot līdz Satversmes tiesas spriedumam šajā jautājumā.

Teritorijas plānojuma apturēšana atliek sociāli un ekonomiski svarīgu lēmumu pieņemšanu uz vairākiem gadiem, no kā cietīs ne tikai pašvaldība, bet arī tās iedzīvotāji un uzņēmēji, tostarp investori, norāda LPS.

Kā piemēru ministrijas formālajai pieejai LPS min iebildumus par Rīgas vēsturisko centru. Par šo teritoriju jau ir pieņemts speciālais likums, kam ir augstāks juridiskais spēks nekā pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Tāpēc pašvaldība šai teritorijā ievēro likumu un izdod mazāka mēroga plānojumus - lokālplānojumu un detālplānojumu.

Tā vietā, lai sagatavotu iebildumus pēc būtības, proti, par dokumenta saturu, ministrija iebilst par paša dokumenta formu - ir likuma normas pārrakstāmas pašvaldības plānošanas dokumentā vai to nedrīkst darīt, pauž LPS.

Kā ziņots, VARAM ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm.

Kā iepriekš skaidroja ministrs, pašvaldībai ir divas turpmākās rīcības iespējas - tā var pārsūdzēt ministra rīkojumu par teritorijas plānojuma apturēšanu Satversmes tiesā vai arī veikt labojumus plānojumā, rīkot sabiedrisko apspriešanu, salāgojot visu iesaistīto pušu intereses un no jauna pieņemt teritorijas plānojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu