"Baltkrievijas princis" Nikolajs Lukašenko. Ko par viņu zinām?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Scanpix/ REUTERS/ Apollo kolāža

Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko ir liela ģimene, trīs dēli un septiņi mazbērni. Lukašenko dēli ir bieži redzami kopā ar tēvu, viņi apmeklē dažādus pasākumus un nereti palīdz reprezentatīvo pienākumu veikšanā. Tomēr īpaši izcelts tiek viņa jaunākais dēls - Nikolajs Lukašenko, kurš jau no agras bērnības devies tēvam līdzi ārvalstu vizītēs. 

Jebkura diktatora varas saglabāšanai ir nepieciešams ilgtermiņa plāns, un Lukašenko šķietami izraudzījies nākamo prezidentūras mantinieku. Viņa dēla Nikolaja vārds bieži pavīdējis ārzemju presē, jo tēvs viņu izraudzījies kā kompanjonu starptautisku vizīšu apmeklējumiem. Līdz šim viņa dēls bija bieži redzams publiskos pasākumos, tomēr šobrīd situācija mainījusies un slepenība ap Nikolaju ir pielīdzināma Putina meitām. 

Diktatoram veltītā mājaslapā norādīta informācija, ka Lukašenko jaunākais dēls joprojām mācās skolā. 2020. gada vasarā viņš pabeidzis devīto klasi. Viņš aizraujas ar hokeju, mūziku un svešvalodām.

Portāls "Tsn.ua" vēstī, ka Nikolajs ir dzimis 2004. gada 31. augustā. Nav zināms, kas ir puiša māte, tomēr pastāv versija, ka tā ir Irina Abelska, bijusī Lukašenko ārste un Baltkrievijas veselības ministres Ludmilas Postojalko meita.

Pēc dzemdībām dēls esot viņai atņemts, un nav zināms, vai Nikolajs sazinās ar māti. Taču pēc Postojalko nāves 2007. gadā Irina tika atlaista no prezidenta administrācijas Republikas slimnīcas galvenās ārstes amata, un pats Lukašenko par viņas darbu izteicās negatīvi.

Irina ilgu laiku nevarēja iegūt darbu, līdz viņa kļuva par Minskas pilsētas diagnostikas centra ultraskaņas nodaļas ārsti. 2009. gadā sieviete atkal kļuva par prezidenta administrācijas klīnikas galveno ārsti. Viņa nekad nerunā par Nikolaju un publiskos pasākumos nav redzama viņam blakus. 

Publiski Nikolajs pirmo reizi parādījās 2008. gadā, kad viņam bija tikai četri gadi. Iespējams, tas bija stratēģisks lēmums, jo tā Lukašenko varēja veidot ģimenisku tēlu - tēvs, kurš mīloši rūpējas par dēlu. Ilgu laiku neviens nezināja, vai zēns tiešām ir Lukašenko dēls. Baltkrievijas prese izvairās apspriest Nikolaja dzimšanu, jo Lukašenko joprojām bija laulībā ar sievu, no kuras viņam ir abi vecākie dēli. 

Pēc tam, kad Nikolajs pirmo reizi parādījās sabiedrībā 2008. gadā, viņš kļuva par neatņemamu Lukašenko tēla sastāvdaļu. Nikolajs tēvam devās līdzi visur, un viņš ir ticies ar vairākiem valstu līderiem, to skaitā Putinu un Obamu. Viņš devies arī uz dažādiem militārajiem pasākumiem un ticies arī ar pāvestu. 

Foto: Scanpix/AP

Lai gan Baltkrievijas televīzija atspoguļo, ka Nikolajs apmeklē skolu tāpat kā citi viņa vecuma bērni, patiesībā skolotāja viņu mācīja mājās. Zināms, ka viņš runā angliski un mācoties spāņu valodu, kā arī nodarbojoties ar sportu. 

Daudziem jautājumus izraisījusi Nikolaja vecumam neatbilstoša audzināšana. Tā vietā, lai viņš apmeklētu bērnudārzu, puika bija redzams militārā formastērpā un dodoties līdzi tēvam uz politiskām sanāksmēm. Savukārt viņa mīļākā rotaļlieta bijusi apzeltīta pistole, kuru viņam personīgi uzdāvināja bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. 

Foto: SCANPIX/REUTERS

Sondra Smita-Adkoka, bērnu konsultāciju speciāliste no Floridas Universitātes, vērtē, ka Nikolajs ir neapzināti kļuvis par Lukašenko instrumentu, lai sasniegtu politiskos mērķus, un ir redzams, ka bērns tiek izolēts no savam vecumam atbilstošām darbībām. Viņa izdevumam "RFE/RL" stāstīja, kā Nikolajs palīdz diktatora tēlam: "Viņš ir kā vairogs, un šāda bērna izmantošana, viņu ieraujot tēva pasaulē un izolējot no jebkādām citām attiecībām, man šķiet skumja. Redzu, ka viņš izmanto bērnu, lai sevi aizsargātu, viņš droši vien ir nobijies."

Starp Baltkrievijas prezidenta dēla rotaļlietām bijuši arī eksotiski dzīvnieki, īsti ieroči un, lai gan viņš bija nepilngadīgs, - dārgs alkohols. Nikolajs bieži bija redzams sabiedrībā ar ieroci rokās un militārā formā. 

Ir neapšaubāmi, ka Lukašenko jaunākais dēls ir viņam mīļākais un viņš nepārprotami gatavo savu varas mantinieku. Lai gan arī viņa vecākie dēli redzami valsts pasākumos, tikai Nikolajs tika ņemts līdzi teju katrā vizītē. Jaunākā dēla līderība novērojama arī kādā video, kurā redzams, kā viņš vecākajiem brāļiem norāda, kur viņiem jāatrodas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu