Patur apcietinājumā Krievijas kara noziegumu attaisnošanā aizdomās turēto blogeri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rokudzelži. Ilustratīvs attēls.
Rokudzelži. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien, 7. aprīlī, noraidījusi sūdzību un atstājusi negrozītu pirmās instances tiesā piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu blogerim Kirilam Fjodorovam, kuru marta beigās Valsts drošības dienesta (VDD) aizturēja vienā no lietām par Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu, noskaidroja LETA.

VDD ieskatā persona "Youtube", "Telegram" un citās sociālās tīklošanās vietnēs regulāri publicējusi videomateriālus un ierakstus, kuros attaisno un slavina Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenotos kara noziegumus.

Pret "Telegram" kanāla krievu valodā "Karš, vēsture, ieroči" administrators Fjodorovu kriminālprocess sākts par noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī par nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Apcietinātā persona savos videomateriālos regulāri komentējusi Krievijas bruņoto spēku izvērsto karadarbību Ukrainā, atspoguļojot notikumus atbilstoši Krievijas interesēm un slavējusi Krievijas bruņoto spēku izvēlēto militāro taktiku un veiktos noziegumus Ukrainā.

VDD aizturētās personas veidotajā saturā konstatējis izteikumus, kas vērsti pret latviešiem un Latvijas valsts iedzīvotājiem.

1.aprīlī VDD paziņoja, ka kopš Krievijas bruņotie spēki iebrukuma Ukrainā VDD kopumā sācis 14 kriminālprocesus saistībā ar darbībām, ar kurām pausts atbalsts Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Minētajos 14 kriminālprocesos patlaban astoņām personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt vienai personai - personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Trīs aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Apcietinātie ir "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvis Aivis Vasiļevskis, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotājs un administrators Jurijs Mihailovs un blogeris Fjodorovs.

Pieci kriminālprocesi sākti saskaņā ar diviem Krimināllikuma pantiem, proti, gan par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, gan darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Vēl piecus kriminālprocesus VDD sācis par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu, savukārt vēl četri par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu.

24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Sākotnēji tika bombardēti militārie objekti, bet vēlāk sākās arī uzbrukumi apdzīvotām vietām un civilajai infrastruktūrai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu