Raidījums: Latvijā ārkārtas aizbildnība piešķirta 458 ukraiņu bērniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas karogs. Ilustratīvs foto
Ukrainas karogs. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Latvijā ārkārtas aizbildnība piešķirta 458 bērniem, kuri Latvijā ieradušies, lai patvertos no Krievijas sāktā kara Ukrainā, ceturtdien, 7. aprīlī, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Vairāki simti Ukrainas bērnu Latvijā ieradušies bez vecākiem, bet ar citiem pavadoņiem.

"Tie ir radinieki, tās ir vecmāmiņas, vecākie brāļi māsas, paziņas," raidījumam stāstīja Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece Inese Ērgle.

Lai šiem bērniem nodrošinātu drošu vidi un viņu tiesības, Latvijā ieviesta īpaša ārkārtas aizbildnība. Līdz šim ārkārtas aizbildnis piešķirts 458 Ukrainas bērniem, un šis skaitlis aug pa stundām. Daudzi lēmumi vēl ir procesā.

Rīgā 156 ukraiņu bērniem iecelti ārkārtas aizbildņi. Līdz šim visi šie bērni ir palikuši kopā ar sev zināmiem cilvēkiem - saviem pavadoņiem vai sagaidītājiem Latvijā.

Pagaidām Latvijā vēl nav bijusi vajadzība ukraiņu bērnus ievietot vietējās audžuģimenēs vai pie vietējiem aizbildņiem. Taču šāds scenārijs tiek vērtēts kā gana ticams un sagaidāms. Tāpēc cilvēki, kuriem ir vajadzīgais statuss un viņi vēlas uzņemties gādību par šiem bērniem, aicināti doties uz savas pašvaldības bāriņtiesu.

Jau ziņots, ka kopš kara sākuma Ukrainā Latvijā 13 449 bēgļiem izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, savukārt izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību bijusi nepieciešama 8947 personām, liecina jaunākā Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija.

No 13 449 civiliedzīvotājiem 11 035 izsniegta humānā vīza, bet 2414 - termiņuzturēšanās atļaujas.

Ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību Rīgā izmitināšana bijusi nepieciešama 1556 personām, Liepājā un Dienvidkurzemes novadā - 923, bet Jūrmalā - 760.

Kopumā Civilās aizsardzības komisijās pēc dažāda veida palīdzības ukraiņu bēgļi vērsušies 19 592 reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu