Vai Rīgā pārdēvēs Uzvaras bulvāri un Maskavas ielu?

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Īriss Sviklis/LETA

Marta sākumā Rīgas dome (RD) paziņoja, ka Krievijas Federācijas vēstniecība Latvijā turpmāk atradīsies Ukrainas neatkarības ielā, un šis paziņojums sociālajos tīklos uzjundīja viedokļus par to, vai arī citas ielas Rīgā, piemēram, Maskavas ielu un Uzvaras bulvāri, nevajadzētu pārdēvēt?

Atgādinām, ka lēmums par Antonijas ielas posma pārdēvēšanu tika pieņemts, lai paustu atbalstu Ukrainas suverenitātei, teritorijas nedalāmībai un virzībai uz Eiropas integrāciju, kā arī izteiktu visstingrāko atbalstu Ukrainas tautas varonīgajai cīņai, pretojoties Krievijas Federācijas īstenotajam iebrukumam.

Portāls TVNET sazinājās ar RD pārstāvjiem, lai noskaidrotu, vai pašvaldība neplāno mainīt nosaukumu Maskavas ielai un Uzvaras bulvārim.

"Šobrīd jautājumi par konkrēto ielu pārdēvēšanu pašvaldības struktūrās netiek izskatīti, bet tas nenozīmē, ka šādi priekšlikumi nevarētu parādīties domes dienaskārtībā pārskatāmā nākotnē," pauda RD pārstāvji. Tāpat RD jau iepriekš tvitera lietotājiem atgādināja, ka gan Uzvaras bulvāra, gan Uzvaras parka nosaukumi piešķirti pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados par godu uzvarai pār bermontiešiem.

RD priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis marta sākumā intervijā "Latvijas Televīzijas" raidījumam "Rīta panorāma" uzsvēra, ka ielu nosaukumu mainīšanas process ir sarežģīts. "Ielu pārdēvēšana ir juridiski visgrūtākais un garākais process. Šobrīd daudz vienkāršāk būtu atrast kādu laukumu, kuram vēl nav nosaukuma, un to pārdēvēt Kijevas vai kādas citas pilsētas vārdā," sacīja Staķis. Toreiz viņš informēja, ka RD Pilsētas attīstības departamentam jau ir uzdots šādu vietu Rīgā atrast.

Kamēr RD pagaidām ielu pārdēvēšanu neplāno, sociālo tīklu lietotāji piedāvā tviterī šādas versijas ielu pārdēvēšanai, piemēram, Maskavas ielu vajadzētu pārdēvēt par Kijivas ielu, Mariupoles ielu, Volodimira Zelenska ielu, Ukrainas ielu vai Latgales ielu utt.

Jau vēstījām, ka, piemēram, arī Viļņa pieņēma lēmumu par ielas nosaukuma pārdēvēšanu - Krievijas vēstniecība atradīsies Ukrainas varoņu ielā.

Šī gada 24. februārī agresors Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā ar mērķi pilnībā okupēt Ukrainas teritoriju un apspiest ukraiņu tiesības būt par neatkarīgu valsti demokrātisko Eiropas valstu saimē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu