Kanalizāciju turpina izmantot kā atkritumu tvertni – Rīgas attīrīšanas iekārtās peld drazas

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Tualetes pods. Ilustratīvs foto
Tualetes pods. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Rīgas attīrīšanas iekārtās vairs nemana vates kociņus, kas aizliegti kopš pērnā gada, bet iekārtās nonāk citi sadzīves priekšmeti, kuriem tur nevajadzētu būt, piemēram, ēdiena mizas, higiēnas preces un citas lietas, portālam TVNET pastāstīja SIA “Rīgas ūdens” pārstāvis Sandris Vanzovičs. 

"Savulaik ausu kociņi ar savu daudzskaitlīgumu SIA “Rīgas ūdens” Bioloģiskās attīrīšanas stacijas “Daugavgrīva” attīrīšanas iekārtām tiešām radīja problēmas – sava niecīgā izmēra dēļ tie spēja tikt garām iekārtu mehāniskajām aizsargrestēm, taču pēdējā laikā tie vairs nav novēroti," informēja uzņēmuma pārstāvis.

Viņš pastāstīja, ka pašlaik iekārtās visbiežāk nokļūst tā saucamais “standarta piesārņojums”, piemēram, higiēnas preces, pārtikas atkritumi (mizas u.tml.), arī smiltis no ielām. Kā norādīja Vanzovičs, attīrīšanas iekārtās nonāk arī atkritumi no sadzīves kanalizācijas, kuriem šajās iekārtās ir arī jānonāk, – tualetes papīrs utt.

"Pašlaik runāt par atkritumu daudzuma samazināšanos būtu pārsteidzīgi, jo to būtu nepieciešams vērtēt gadu griezumā –

kanalizācijas tīklos nokļuvušās drazas mēdz tajos uzkrāties un attīrīšanas iekārtās parādīties arī pēc ilgāka laika," tā Vanzovičs.

Jau ziņots, ka no pērnā gada 3. jūlija vairs nevar iegādāties vienreizējai lietošanai paredzētos plastmasas traukus, galda piederumus, dzērienu salmiņus un maisāmos kociņus, vates kociņus, baloniem piestiprināmos kociņus un putu polistirola pārtikas iepakojumu.

Pērnā gada 24.martā valdība atbalstīja Plastmasu saturošu izstrādājumu likumprojektu, kura mērķis ir novērst un samazināt konkrētu plastmasu saturošu izstrādājumu un plastmasu saturošu zvejas rīku ietekmi uz vidi, īpaši ūdens vidi, cilvēka veselību, kā arī veicināt pāreju uz aprites ekonomiku.

Kā mainīt savus ikdienas paradumus sadzīves kanalizācijas lietošanā, lūko šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu