Kurzemē uzstādīti trīs žodziņi krupju glābšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Žodziņi krupju glābšanai
Žodziņi krupju glābšanai Foto: Santa Lasmane

Kurzemē šogad uzstādītas trīs sētiņas krupju glābšanai, kuras divas reizes dienā monitorēs Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālisti un brīvprātīgie, portālam TVNET pastāstīja DAP pārstāve Ilze Reinika.

"Šobrīd vairāk neplānojam uzstādīt," tā sacīja Reinika. Sētiņas uzstādītas Liepājā pie Tosmares ezera, Rudbāržos pie Bāliņu dīķa un Slīteres Nacionālajā parkā pie Vaides dīķa.

Viņa arī paskaidro sētiņas principu, proti, sēta liedz krupim šķērsot ceļu, kad pašam tīk. "Šīs vietas ir jāuzrauga divas reizes dienā. Un to darīs gan DAP kolēģi, gan brīvprātīgie, jo abinieki no kolektoriem ir jāizņem un jāpārnes pāri ceļam," pastāstīja DAP pārstāve. Kā informēja Reinika, brīvprātīgajiem ir izsūtīts "patruļu" grafiks, kur katrs var pierakstīties, plānojot savu laiku, un DAP kolēģi var uzmanīt procesu. Piemēram, līdz 14. aprīlim krupju patruļām pieteikušies 44 brīvprātīgie.

“No Rubāržu brīvprātīgajiem ceturtdienas rītā saņēmām ziņas par pirmajiem krupju patruļā izglābtajiem abiniekiem - 5 krupjiem, 36 vardēm un 23 tritoniem. Ceturtdienas rītā izglābti vēl 4 krupji, 41 tritons un 2 vaboles. Skaitļi rāda, ka krupju migrācija ir tik tikko sākusies, savukārt pirmie migranti uz nārsta vietām dodas pilnā sparā. Uz nārsta vietu vispirms dodas vardes, nedēļu vai divas pēc tām – arī krupji. Jārēķinās, ka tuvākajā laikā abinieku kustība sāksies visā Latvijā, un brīvprātīgajiem jābūt gataviem iesaistīties glābšanas darbos,” teic DAP Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

Kā atgādina Reinika, šis ir pirmais gads, kad kampaņā “Misija-KRUPIS. Izglāb princi!” DAP lūdz iesaistīties sabiedrību.

"Esam pateicīgi ikvienam, kas domā par Latvijas dabu un rūpējas par līdzās esošajiem prinčiem!" tā DAP pārstāve.

Jau ziņots, ka kampaņas mērķis ir samazināt uz autoceļiem bojāgājušo krupju skaitu ar aktīvu sabiedrības līdzdalību, gan ziņojot DAP vēl nereģistrētas krupju migrācijas vietas, kas šķērso autoceļus, gan aktīvajā migrācijas laikā palīdzot tos pārnest pāri ceļam drošībā jau identificētajos autoceļu posmos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu