Ja pēc trauku mazgāšanas noliec švammīti pie izlietnes...

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Pētījumi liecina, ka virtuves sūkļi jeb švammītes, kas nevainīgi stāv pie trauku izlietnes, ir pārpildītas ar salmonellām un kampilobaktērijām!

Ja parasti trauku mazgāšanai izmantoto sūkli atstājat pie izlietnes nožūt, iespējams, ir pienācis laiks to izmest! Pētījumā atklāts, ka sūklis satur potenciāli kaitīgās baktērijas divreiz ilgāk nekā trauku mazgāšanas birste.

Pat pēc kārtīgas izspiešanas virtuves švammēs joprojām ir mitra vide, kurā var veiksmīgi attīstīties nevēlami mikrobi, turpretī trauku birstes (kuras izmanto tikai 29%) izžūst ātrāk, tāpēc baktērijas tajās mirst efektīvāk.

Pētījuma rezultātos tika konstatēts, ka salmonellas saglabājās septiņas dienas divos no trīs sūkļu veidiem, bet virtuves birstēs, kas tika pakārtas, lai nožūtu, - trīs dienas. Kampilobaktērijas švammē izdzīvoja vienu dienu, bet birstītē vispār netika atrastas. 

Pētījumā, kurā  tika aplūkoti gandrīz 10 000 cilvēku trauku mazgāšanas paradumi Eiropā, atklāts, ka

42 % cilvēku maina savus virtuves sūkļus tikai tad, kad tie izskatās netīri, savukārt 28 % to dara, kad tie sāk smirdēt vai kļuvuši glumi.

Tika konstatēts, ka sūkļi absorbē līdz pat 36 reizēm vairāk ūdens, nekā to dara birstes, - viens no pētījumā pārbaudītajiem palika slapjš ilgāk par 24 stundām, bet birste parasti izžūst pēc četrarpus stundām.

Tam ir nozīme, jo baktērijas vairojas mitrumā, izmantojot pārtikas atlikumus uz sūkļiem kā enerģiju.

Pētnieki arī atklāja, ka šavammes var iztīrīt, tās ievietojot trauku mazgājamā mašīnā.

Kāds padoms: lai izvairītos no baktēriju iekļūšanas švammēs, ieteicams ar papīra dvieli vai vienreizējās lietošanas salveti notīrīt jēlas gaļas griešanas dēļus, pirms tos ievietojat izlietnē, lai nomazgātu.

*Norvēģijas Pārtikas, zivsaimniecības un akvakultūras pētniecības institūta pētījums tika publicēts Starptautiskajā pārtikas mikrobioloģijas žurnālā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu