Īlons Masks: “Dzīve uz Marsa būs bīstams, neērts, grūts, smags darbs.”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Intervijā ar TED konferenču galvu Krisu Andersonu SpaceX dibinātājs Īlons Masks atzinis, ka Marsa kolonizēšana nebūs paredzēta vārguļiem.

“Ir ļoti svarīgi uzsvērt, ka Marss, īpaši pašā sākumā, nebūs luksusa vieta. Tas būs bīstams, neērts, grūts, smags darbs,” video intervijā stāstīja Masks.

Miljardieris cilvēku izvēli ceļam uz Marsu salīdzināja ar 1900. gadiem, kad pētnieks Ernests Šekltons vāca komandas ekspedīcijām uz Antarktiku. Šekltons it kā sludinājumā esot rakstījis, ka meklē vīrus, kas vēlas doties bīstamā ceļojumā, no kura droša atgriešanās ir apšaubāma.

Tiesa, dzīve uz Marsa, kur vidējā temperatūra ir mīnus 62,22 grādi pēc Celsija, būs krietni vien grūtāka nekā Antarktikā, kur vidējā gaisa temperatūra ir mīnus 56,67 grādi pēc Celsija.

Marsa virsma ir akmeņaina, vulkānu un kanjonu izraibināta. Sarkanās planētas gravitācija arī ir trīs reizes vājāka nekā uz Zemes. Turklāt tur nav skābekļa. Cilvēks bez īpaša aprīkojuma uz Marsa zemā atmosfēras spiediena dēļ nomirtu tūdaļ pat.

Masks uz Marsa vēlas uzbūvēt veselu pilsētu. 2019. gadā viņš aplēsa, ka uz Marsu vajadzētu aiztransportēt miljons tonnu smagu kravu, lai uzbūvētu pašpietiekamu pilsētu. Šis process varētu izmaksāt no 100 miljardiem līdz 10 triljoniem ASV dolāru.

Masks Andersonam arī stāstīja, ka viņš cer, ka cilvēki, kas kolonizēs Marsu, izmantos arī iespēju, lai “pārdomātu sabiedrību”.

“Es domāju tas ir svarīgi, lai maksimāli palielinātu cilvēces vai apziņas iespējamo dzīves ilgumu. Cilvēces gals pienāks ārēju iemeslu dēļ, piemēram, milzīga meteorīta, supervulkāna, klimata pārmaiņu, 3. pasaules kara vai vēl kādu citu iemeslu dēļ,” teica Masks.

Bagātākais cilvēks pasaulē Andersonam arī pastāstīja, ka SpaceX arī ir aplēsis, kāda varētu būt biļetes cena uz Marsu nākotnē, proti, tā būs relatīvi pieejama lielai daļai cilvēku – 100 tūkstoši ASV dolāru.

Pašpietiekamu pilsētu uz Marsa SpaceX plāno uzbūvēt nākamajās dažās desmitgadēs. Tiesa, Masks Andersonam atklāja, ka viņš pats savu sapni gan piepildāmies, visticamāk, nepieredzēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu