Cilpojam kopā! Trīs ģimeņu piedzīvojumi, sākot sacensību

1. sērija
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/ Privātais arhīvs/ TVNET kolāža

Kad laika prognoze sola patīkami pavasarīgus laikapstākļos, tā ir zīme, ka laiks sēdēšanu dīvānā un seriālu vērošanu nomainīt pret aktīvākām izklaidēm svaigā gaisā! Šogad, gluži tāpat kā pērn, mēs rosinām piedalīties "Elvi" pavasara cilpošanas seriālā, iesaistot šajā azartiskajā aktivitātē arī ģimeni un draugus.

Kas ir cilpošana? Tā ir jautra izklaide svaigā gaisā: metot pastaigu cilpas un risinot atraktīvas jautājumu cilpas, pāris stundās 5-6 kilometri aizzibēs nemanot. Šīs veselīgās izklaides lielākie plusi ir tādi, ka aktivitāti ir iespējams veikt gan vienatnē, gan komandā, tā ir piemērota visiem vecumiem, turklāt, ja uznāk luste, cilpot vari kaut vai nakts vidū, riņķojot ap savu māju. 

Lai sniegtu motivāciju mainīt iesīkstējušos paradumus, turpmākās trīs nedēļas palīdzēsim iedvesmoties no cilpošanas vēstnešiem — trīs atraktīvām ģimenēm, kuras iemūžinās savus piedzīvojumus dažādās Latvijas pusēs, daloties ar padomiem un sasniegtajiem rezultātiem.

Lielmežu ģimene no Mālpils

Foto: Privātais arhīvs

Iepazīsimies! Ģirts strādā elektronisko sakaru jomā, Sandra ir juriste, bet abas meitas - Dārta un Madara - ir Cēsu Jaunās skolas skolnieces. Visa ģimene kopā darbojas viesmīlības nozarē un uzņem viesus savā brīvdienu mājā Mālpilī. Lielmežu hobiji ir došanās īsākos un garākos pārgājienos, kā arī piedalīšanās dažāda veida erudīcijas spēlēs.

Pirmo spēli ģimene “pieveica” Lieldienās, turklāt kuplā pulkā, - piedaloties trīs paaudzēm. “Cilpot devāmies tūlīt pēc svētku brokastīm, kuras baudījām kopā ar mūsu vecvecākiem Veltu un Aleksandru. Mums par lielu prieku viņi pievienojās mums arī cilpošanas spēlē. Izlēmām iziet pastaigā pa mūsu mīļo Mālpili un izšūpoties visās šūpolēs, kuras pa ceļam atradīsim.

Tā kā izšūpojāmies veselās četrās šūpolēs, tad ceram, ka odi mūs šajā vasarā neaiztiks,"

viņi smej.

Sākumā visi draudzīgā bariņā devušies uz Mālpils dabas taku, kas izveidota Mergupes krastos, pēc tam caur Mālpils parku uz Mālpils muižu. Pavisam nemanot nostaigāti seši kilometri.

Lielmeži atklāj, ka,

atbildot uz cilpošanas spēles jautājumiem, lieti noderējušas visu trīs paaudžu zināšanas.

“Mūsu ome bija visspēcīgākā rēbusu jautājumos, opis un Ģirts bija nepārspējami sporta jautājumos, savukārt meitenes mūzikas un atjautības jautājumos. Pa visiem kopā tikai vienu jautājumu atbildējām nepareizi un varam lepoties ar pievienošanos “Ērgļu” ciltij. Ar nepacietību gaidām nākamo nedēļu un nākamo cilpošanas spēli!”

Slucku ģimene no Ikšķiles

Tētis Gints ir uzņēmējs, bet mamma Kristīne ikdienu pavada mājās ar bērniem. Vecākā meita Ennija ir skolniece, kura papildus dejo, dzied un mācās mūzikas skolā klavierspēli, Adrians apmeklē pirmsskolu un tautiskās dejas, bet pastarītis Patriks vēl pagaidām pavada laiku mājās ar mammu.

Foto: Privātais arhīvs

Slucki ir diezgan aktīva ģimene: “Ikdienā gan braucam ar velosipēdiem, gan trenējamies. Mums patīk arī iesaistīties dažādās avantūrās, piemēram, vasarās jau vairākus gadus pēc kārtas piedalāmies velo-foto orientēšanās sacensībās.”

Par cilpošanas spēli uzzinājuši jau pagājušogad, kad tajā piedalījās draugu ģimene, tomēr, neskatoties uz to, pirms pirmās cilpošanas bijis neliels satraukums, vai viss izdosies un vai bērni būs “pareizajā” garastāvoklī.

Pirmajai cilpošanai viņi izvēlējušies piemājas mežu Ikšķilē, kur visas taciņas zināmas, tā sakot, lai vieglāk pašiem un saprastu, kā tad viss spēlē notiek. Gints atklāj, ka nav aktīvs kājāmgājējs un labprātāk būtu izvēlējies braukt ar velosipēdu, bet, zinot, ka ik pa laikam nāksies apstāties, lai risinātu uzdevumu cilpas, tomēr nolēmis iet kājām. Priekšrocību braukt ar velosipēdu izmantojis tikai mazais Adrians, jo, kā smej Kristīne,” viņam kājām patīk iet vēl mazāk nekā tētim.”

Slucki atzīst, ka jautājumi bija interesanti, bet nācies arī palauzīt galvu:

“Kad vajadzēja izdomāt atbildi uz lielo cilpas jautājumu, ņemot talkā mazo jautājumu atbildes, mums ne vienmēr izdevās saskatīt sakarības un nācās izmantot papildjautājumus, lai galu galā tiktu līdz tai īstajai.

Liels prieks, ka arī vecākā meita aktīvi iesaistījās un domāja atbildes, brīžiem viņa pat aizrāvās vairāk nekā mēs.”

Ģimenes lielākais izaicinājums bija fotografēšanās: “Ikdienā to bieži nedarām, tādēļ secinājām, ka vēl jāpiešauj roka pašbilžu veikšanā, lai kadrā ietilptu mēs visi.”

Pastaiga kopā ar mazākajiem izzinātājiem, kuriem vajadzēja pa ceļam izpētīt katru lapiņu un skudriņu, Sluckiem aizņēma apmēram trīs stundas. Viņi atzīst:

lai arī pirmajā spēlē iegūti tikai nedaudz vairāk kā 70% no maksimālā rezultāta, visi tāpat bija priecīgi un gandarīti, jo izdevās atslēgt domas no ikdienas raizēm un stresiem.

“Jau sākam plānot, kur varētu doties cilpot nākamajās reizēs, un ceram, ka laiks ārā būs siltāks, jo šoreiz sanāca arī nedaudz nosalt.”

Mincenbergu ģimene no Liepājas

“Mani sauc Imants, esmu Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku karavīrs, brīvajā laikā aizraujos ar basketbolu. Mana sieva Modra ir radošs cilvēks, dēls Roberts ir skolnieks, bet meita Marika iet bērnudārzā un izbauda bērnību. Mums visiem patīk geokešings, apceļot Latviju un vienkārši būt kopā,” ar savu saimi iepazīstina Mincenbergu ģimenes galva.

Foto: Privātais arhīvs

Gluži tāpat kā Slucki, arī Mincenbergi par cilpošanu bija dzirdējuši jau pērn, bet pašiem līdz šim nebija sanācis uzcilpot: “Mēģinājuši nebijām, tāpēc īsti līdz galam nebija skaidrs, uz ko esam parakstījušies.” Nolēmuši pirmo spēli aizvadīt Liepājas jūrmalas parkā, jo tā iecienīta ģimenes laika pavadīšanas vieta, kur ir gana daudz taku garākām pastaigām.

Sākot spēli, radies neliels apjukums:

“Mums bija doma, ka lejupielādētajā aplikācijā parādīsies kaut kādi punkti vai norādes, uz kurieni iet, bet izrādījās, ka karte ir tukša un varam iet, kur vien kājas kājas nes un acis rāda.

Tādā vieglā apjukumā vienkārši gājām uz priekšu, līdz pēkšņi parādījās pirmais jautājums, un tad jau mums bija skaidrs, kas jādara.”

Pirmās cilpas pieveiktas bez aizķeršanās, bet nācies piedzīvot arī sarežģījumus: “Sākumā bērni bija spēka pilni un "nesās" uz priekšu, jautājumi arī bija samērā viegli. Tuvojoties spēles vidus posmam, daži jautājumi palika neatbildēti, kas nedaudz sarežģīja gala atbildes atminēšanu. Un uz spēles beigām mazās kājas bija jau sagurušas, tāpēc temps manāmi nokritās, bet, tā kā mums laiks nebija galvenais, turpinājām virzīties līdz galam.”

Spēles izskaņā ģimene piedzīvojusi nepatīkamu pārsteigumu, secinot, ka Imanta telefons var kuru katru brīdi izlādēties, tāpēc sācies neliels uztraukums, vai izdosies iziet visas cilpas.

“Laimīgā kārtā telefons izslēdzās tieši tajā brīdī, kad rakstīju atbildi uz pēdējo jautājumu. Pēc kāda laika centos ieslēgt to, cerot, ka būs atlikuši vismaz pāris procenti, lai mēs varētu pabeigt spēli, un mūsu cerības attaisnojās!”

Mincenbergiem 2 stundās un 43 minūtēs izdevās pieveikt aptuveni 5 kilometru distanci, ar 80% pareizu atbilžu pievienojoties "Lapsu un Vilku" ciltij. “Sākumā mums bija doma, ka būs aktīvāki uzdevumi ar reālām darbībām, bet pirmajai reizei bija labi. Visiem patika šī izklaide, un nu jau ar nepacietību gaidām, kādus uzdevumus mums sagādās otrā cilpošana.”

Uz tikšanos nākamās nedēļas spēlē! Cilposim kopā!

Katru ceturtdienu – 14., 21. un 28. aprīlī – tiks publicēta jauna spēle. Spēles uzdevumus pieveicot līdz attiecīgās nedēļas beigām, varēsi piedalīties vērtīga balvu groza izlozē. Lai spēlētu, tev vajadzēs spēles piekļuves kodu, ko vari iegādāties cilpo.lv. Iepērkoties ELVI veikalā par vismaz 5 eiro, saņemsi kodu dāvanā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Elvi" un "Cilpo.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu