Detokss: ar ko sākt un ko noteikti nedarīt?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Novērots, ka daudziem, iestājoties pavasarim, pieaug vēlme veikt sava organisma attīrīšanu, uzlabot ķermeņa aprises vai atbrīvoties no citām likstām, kuru iemesls ir piesārņots organisms.

Vispirms kritiski jāizvērtē ieradumi

Organisma attīrīšana jeb detokss ir komplekss un regulārs process, tāpēc tikai ar šim mērķim paredzētiem preparātiem, striktām diētām vai badošanos vēlamo rezultātu sasniegt neizdosies.

Vēloties attīrīt organismu, vispirms ir jāizvērtē, kādā veidā tajā nonāk lielākā daļa toksisko vielu.

Toksiskas vielas organismā var uzkrāties, ja uzturā tiek lietots daudz pārtikas produktu, kas satur daudz dažādu piedevu: krāsvielas, konservantus, saldinātājus. Nedrīkst aizmirst arī par ikdienas spriedzes un stresa, nepietiekamu fizisko aktivitāšu, miega trūkuma, kā arī smēķēšanas un alkohola lietošanas ietekmi uz organismu.

Uzmanīgi nepieciešams vērot sava organisma signālus

Par to, ka organisms ir piesārņots, var liecināt gremošanas trakta darbības traucējumi, kas regulāri atkārtojas vai nomoka ilgstoši: paaugstināta kuņģa skābes sekrēcija, vēdera pūšanās, smaguma sajūta kuņģī, aizcietējumi. Raksturīgi simptomi ir arī nogurums un bezmiegs. Arī novājinātas  imūnsistēmas dēļcilvēks var  kļūt uzņēmīgāks pret bakteriālajām un vīrusu infekcijām.

“Piesārņota organisma

pazīmes var būt arī slikta elpa vai nepatīkama ķermeņa smaka, dažādi izsitumi, pinnes, pelēcīga āda vai sīki pigmentācijas plankumi.

Organismā var arī uzkrāties šķidrums, – par to liecina tā saucamie maisiņi zem acīm, piepampuši pirksti, pēdas, palielināts ķermeņa svars,” skaidro farmaceite Egija Jēkabsone.

Foto: Shutterstock

Svarīgākais – neķerties pie galējībām

Farmaceite iesaka organismu attīrīt kompleksi, pakāpeniski un neķerties pie galējībām: “Lai uzlabotu pašsajūtu, ir ieteicams uzturā lietot pēc iespējas mazāk apstrādātu pārtikas produktu un daudz kustēties. Lietot daudz šķiedrvielu, kas var palīdzēt nodrošināt labus apstākļus zarnu traktā dzīvojošām labajām baktērijām, un dzert pietiekami daudz ūdens," stāsta Azeta.lv farmaceite Egija Jēkabsone.

Ja nepieciešams, lieto konkrētus augu izcelsmes preparātus

Lai kompleksi attīrītu organismu, talkā var ņemt arī augu izcelsmes attīrošus preparātus. Pirms tam gan ieteicams konsultēties ar farmaceitu. Šim mērķim piemērota ir par zaļo superēdienu dēvētā spirulīna, kas satur daudz antioksidantu un atjauno bojātās organisma šūnas.

“Var izvēlēties arī preparātus ar silimarīnu, kurkumīnu, kā arī pieneņu, diždadžu saknēm un nātru lapām, artišokiem. Šie preparāti var uzlabot aknu darbību, palīdzēt ātrāk izvadīt no organisma kaitīgās vielas. Nieru darbību aktivizē un šķidruma izvadīšanu no organisma ar urīnu veicina parastā cigoriņa un ārstniecības sparģeļu saknes, bērzu lapas un pumpuri. Zarnu trakta darbības uzlabošanai var izmantot sasmalcinātas linsēklas, ceļteku sēklu miziņas. Noderīgs ir arī E vitamīns, B grupas vitamīni, beta karotīns un minerālvielas – magnijs, kalcijs, dzelzs, kālijs, cinks,” uzskaita farmaceite Egija.

Pirms jebkādu uztura bagātinātāju izvēles un lietošanas vispirms jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu