Kas notiek ar mūsu ķermeni, ēdot baklažānu?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Pārsteidzošs ieguvums vai tomēr satraucoša ietekme uz mūsu veselību?

Sākumā dota “erudīcijas minūte”!

Lai arī baklažāni visā pasaulē tiek uzskatīti par dārzeņiem, tehniski tie ir augļi - tie nāk no ziedoša auga un satur sēklas, raksta izdevums "ELLE". 

Iecienītākais ir “zilais” baklažāns, kas ir bagāts ar barības vielām, K un C vitamīnu un šķiedrvielām. Burvīgi, ka baklažāns nebūt nav kalorijām bagāts (100g = 20kcal). 

Baklažāni palēnina novecošanu

Baklažāni savu purpursarkano krāsu ir parādā antocianīniem. Tas ir īpaša veida pigments, kas paredzēts ne tikai tam, lai kaut ko izceltu dabā un uz veikala letes.

Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka tas ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas aizsargā šūnas no brīvo radikāļu ietekmes, kas ir viens no novecošanās cēloņiem.

Papildus izrādās, ka tieši šī viela visefektīvāk aizsargā smadzeņu šūnu membrānas. Pēc cepta baklažāna porcijas diez vai kļūsim daudz gudrāki, taču būsim vismaz parūpējušies, lai stiprinātu atmiņu.

Iespējams, var palīdzēt samazināt sirds slimību risku

Pateicoties augstajam antioksidantu saturam, baklažāni var palīdzēt samazināt sirds slimību risku. Vienā eksperimentā trušiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs katru nedēļu tika dota baklažānu sula. Pētījuma beigās trušiem ievērojami pazeminājās sliktā holesterīna un triglicerīdu līmenis - kas ir divi kardiovaskulāro problēmu indikatori. Lai arī šie rezultāti ir daudzsološi, ir svarīgi atzīmēt, ka pētījumi tika veikti tikai ar dzīvniekiem.

Draugs diētās

Liels šķiedrvielu daudzums un zemais kaloriju skaits liek iemīlēt baklažānu jebkurā uztura režīmā. Šķiedrvielas sagremojas lēnām, kas nozīmē, ka mēs ilgāk nevēlamies ēst.

Aromāts, kas lieliski atdarina gaļu un sēnes, padara baklažānus par zemu kaloriju aizstājēju smagākām sastāvdaļām.

Bagāts specifisku fenola savienojumu avots

Pētnieki ASV Lauksaimniecības dienestā Beltsvilā ir atklājuši, ka baklažāni ir bagāts specifisku fenola savienojumu avots. Augi tos veido, lai pasargātu sevi no oksidatīvā stresa un baktēriju un sēnīšu infekcijas. Fenolam, kas atrodams septiņās pārbaudītās šķirnēs, ir spēcīgs pretmutagēns (pretvēža), pretmikrobu un pretvīrusu efekts uz ķermeni. Vienīgais negatīvais ir tas, ka šādi dārzeņi ir ļoti rūgti. Tādēļ zinātnieki jau aktīvi strādā, lai izveidotu šķirni ar optimālu fenola vielu līdzsvaru un patīkamu garšu.

Apmelotais baklažāns

Vienu smalku rītu baklažāni "pamodās slaveni"! Diemžēl šī slava viņam nenāca par labu. Pirmie uztura speciālistu uzbrukumi sākās apmēram pirms septiņiem gadiem, kad tie tika pasludināti par cilvēkiem nevēlamu produktu. Versijas - tāpēc, ka tie it kā traucē kalcija uzsūkšanos. Tātad tie veicina kaulu sairšanu. Plašsaziņas līdzekļi izplatīja informāciju, aizmirstot noskaidrot, ka visi eksperimenti tika veikti ar dzīvniekiem, kuri principā atšķirīgi absorbē kalciju un D vitamīnu un, teiksim, atšķirībā no cilvēkiem, nevar uzņemt šo vitamīnu ar saules gaismu.

Ja jūs tomēr šaubāties, tad ir trīs vienkārši veidi, kā to “neitralizēt”:

  1. Nomizo.;
  2. Izvairieties no negataviem augļiem;
  3. Vienmēr ēdiet labi izvārītus baklažānus.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu