TVNET kara reportieris Jānis Vingris uzstāsies ar lekciju Latvijas Universitātē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vingris.
Jānis Vingris. Foto: Jānis Škapars/TVNET

TVNET žurnālists un režisors Jānis Vingris pirmdien, 25. aprīlī, viesosies Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē, lai topošajiem žurnālistiem pastāstītu par kara reportiera darbu un dalītos ar pieredzēto, veidojot reportāžas no Sīrijas, Gruzijas, Kalnu Karabahas, Ukrainas un citiem karstajiem punktiem.

Slēgtajā lekcijā 1. un 2. kursa žurnālistikas studenti uzzinās par kara reportiera darbu un izaicinājumiem, ar kādiem žurnālistam ir jāsaskaras, veidojot reportāžas par konfliktu skartajām teritorijām, kā arī varēs uzdot sev interesējošus jautājumus.

Kā norāda Jānis Vingris, kara reportierim strādāšana karstajos punktos prasa ne tikai fizisku atrašanos teritorijā un situācijās ārpus ierastajiem likumiem un drošības sajūtas, bet arī kritiski svarīgu lēmumu pieņemšanu spontāni, cenšoties pielāgoties kara haosam.

"Ceru, ka dalīšanās ar manu pieredzi studentiem dos iespēju iepazīt reto kara reportiera profesiju," tā Vingris.

TVNET žurnālists Jānis Vingris ir multimediju stāstu autors un filmu projektu režisors, kurš specializējas reportāžu un stāstu veidošanā no konflikta zonām, jaunumiem militārajā jomā, kā arī dažādiem notikumiem Latvijā.

Atgādinām, ka līdz pat maija vidum Okupācijas muzejā ir apskatāma Jāņa Vingra fotoizstāde "Kara reportiera dienasgrāmatas: Krievijas iebrukums Ukrainā”. Reportāžas veidotas tieši pirms un pēc Krievijas uzbrukuma sākuma.

“Kijiva neilgi pirms un pēc Krievijas iebrukuma bija sirreāla vieta. Tikai dažas stundas pirms uzbrukuma pilsētā kūsāja dzīvība, tā bija tūristu pilna. Cilvēki, šķiet, neticēja, ka ir reāli uzbrukuma draudi. Un tad dažu dienu laikā miljonu iedzīvotāju lielā galvaspilsēta pārvērtās par rēgu – gandrīz tukša, nosēta ar blokposteņiem, kuru būvēšanā iesaistījās gan karavīri, gan civiliedzīvotāji. Visur bija redzami dzelzsbetona bloki, nozāģēti koki, laternu stabi, tramvaju vagoni, smagās mašīnas, smilšu maisi, riepas, pašu metināti prettanku eži – viss kļuva par aizsardzības blokposteņu sastāvdaļām. Sadursmes ar sabotieriem, raķešu uzbrukumi un lielas ofensīvas draudu ēna galvaspilsētai kļuva par ikdienu. No Irpiņas, Bučas, Hostomeļas plūda cilvēku straumes," par pieredzēto stāsta Jānis Vingris.

Visas Jāņa Vingra reportāžas no Ukrainas meklē šeit!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu