Valsts augstākās amatpersonas sveic Makronu ar pārvēlēšanu Francijas prezidenta amatā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas augstākās amatpersonas sociālajos tīklos izteikušas apsveikuma vārdus Francijas pašreizējam prezidentam Emanuelam Makronam, kurš svētdien, 24. aprīlī, notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pārvēlēts amatā uz otru piecu gadu pilnvaru termiņu.

Valsts prezidents Egils Levits tviterī norādījis, ka Makrona pārvēlēšana amatā ir stingrs Francijas apliecinājums uzticībai Eiropas Savienībai (ES), NATO un liberālajai demokrātijai.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) arī tviterī pievienojies apsveicēju pulkam. Rinkēvičs uzsvēra, ka "mums ir vajadzīga spēcīga Francija un spēcīga Eiropa". Tāpat viņš atgādināja, ka "Eiropas nākotne ir atkarīga no Ukrainas un mūsu rīcības, un atbalsta Ukrainai."

Tāpat Makronu ar uzvaru sociālajos tīklos sveic Latvijas Republikas Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš (JV). Premjers norādījis, ka ir priecīgs turpināt sadarbību ar Makronu, lai veidotu ne tikai spēcīgāku Eiropas Savienību, bet arī kopīgiem spēkiem stiprinātu transatlantiskās alianses saites.

Jau ziņots, ka Makrons svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinoši apsteidzis savu sāncensi, galēji labējo kandidāti Marinu Lepēnu. Provizoriskie rezultāti pēc visu biļetenu saskaitīšanas liecina, ka Makrons ieguvis 58,5% balsu, bet Lepēna - 41,45% balsu.

Savukārt vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām, kurā bija pavisam 12 kandidātu, Makrons saņēma 27,85% balsu, bet Lepēna - 23,15% balsu.

Svētdienas vakarā savā uzvaras runā Makrons atzina, ka daudzi vēlētāji par viņu balsojuši tāpēc, ka nav gribējuši, lai valsts galvas amatā nonāktu Lepēna. Uzrunājot atbalstītājus pie Eifeļa torņa Parīzē, Makrons solīja apvienot sabiedrību, kurā ir "tik daudz šaubu, tik daudz šķelšanās". "Neviens netiks atstāts ceļmalā," uzsvēra prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu