Izbūvējot šķeldas katlumāju, Daugavpilī siltuma tarifs samazinājies, apgalvo Elksniņš

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Daugavpilī, izbūvējot šķeldas katlumāju, siltuma tarifs ir samazinājies - tas ir ļāvis samazināt tarifu no 150 uz 94 eiro par megavatstundu (MWh), turklāt plānots izbūvēt vēl vienu katlumāju, informēja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Daugavpilī siltumenerģijas cena vasaras mēnešos veidos 94 eiro par megavatstundu (MWh), informē Elksniņš (S).

"Daugavpils enerģētikas krīzes apstākļos darbojas jau no pagājušā gada. Tarifs ir atkarīgs no energoresursu cenām. Janvārī nodota [ekspluatācijā] šķeldas katlumāja, tas ir ļāvis samazināt tarifu no 150 uz 94 eiro par MWh. Samazinājums ir jūtams, bet nav pietiekams," skaidro Elksniņš.

Pirms krīzes tarifs bija 40-50 eiro par MWh.

Šobrīd pašvaldības kapitālsabiedrībai "Daugavpils siltumtīkli" esot uzdots strādāt pie šķeldas katlu mājas realizācijas projekta. Ja dabasgāzes cena turpinās augt, palielināsies arī šķeldas cena, vērš uzmanību Elksniņš.

"Daugavpils par šo krīzi informēja jau pagājušajā gadā. Brīdinājām par enerģētisko drošību, par cenu pieaugumu un alternatīvo energoresursu piegādātājiem," atgādina Latvijas otrās lielākās pilsētas mērs.

Viņš aicina valsti palielināt atbalstu pārejai no dabasgāzes uz atjaunojamiem energoresursiem. "Ir jāatgriežas pie akcīzes nodokļa samazinājuma, samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes," domā Daugavpils domes priekšsēdētājs. Viņš uzskata, ka no dabasgāzes atteikties ar 1.janvāri nav iespējams, jo "tā būtu pašnāvība ekonomikai".

"Lai izbūvētu alternatīvo siltumražotni, nepieciešami vismaz divi gadi. Ar šādiem lēmumiem tikai tiks veicināta inflācija, valsts stimulēs sadārdzinājumu," uzskata Elskniņš.

Jau ziņots, ka Rēzeknes pilsēta meklē ietaupīšanas iespējas straujā gāzes tarifa kāpuma apstākļos, tāpēc vasaras periodā pilsētas centrā neuzturēs karsto ūdeni siltumtrasēs, aģentūru LETA informēja Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (S).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu