Speciālisti ceļ trauksmi par vecāku paviršu attieksmi pret bērnu zobu veselību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Veselības ministrijas (VM) īstenotajā mutes dobuma un zobu veselības programmā "Man ir tīri zobi!" speciālisti norāda, ka vecākiem būtu vairāk jāiesaistās bērnu mutes veselības profilakses jautājumos, pavēstīja kampaņas pārstāvji.

Zobu veselība ir svarīgs veselības rādītājs, kas atklāj arī cilvēka organisma kopējo veselības stāvokli. Bieži tiek runāts par veselīgu pārtiku, aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, taču Latvijā 12 gadu veciem bērniem vidēji trīs līdz četri zobi jau ir bojāti. Tas esot gan progress, jo pirms 20 gadiem šī vecuma bērniem bojāti bija vidēji seši zobi, tomēr situācija kopumā nav iepriecinoša.

Vienlaikus sabiedrībā valda vairāki noturīgi mīti par bērnu zobu veselību. Piemēram, nereti izskan pieņēmums no vecāku puses, ka zobi bojājas tāpēc, ka nevar laikus tikt pie zobārsta.

Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, Stomatoloģijas institūta Mutes veselības centra vadītāja Egita Senakola novērojusi arī izplatītu mītu, ka "piena zobi jau neesot nekas īpašs, jo tie nomainīsies", taču tieši piena zobu laikā sākas mutes veselības problēmas.

Patlaban visā pasaulē tiek konstatēti arī uztraucoši fakti par agrīno bērnu zobu kariesu, un ļoti palielinās ārstēšana vispārējā narkozē, jo bērna pirmā vizīte pie zobārstniecības speciālistiem notiek tikai trīs, četru gadu vecumā. Taču tai būtu jārealizējas, bērnam sasniedzot viena gada vecumu, lai kopš paša sākuma varētu novērst bērna barošanas kļūdas, piemēram, pārmērīgu cukura daudzumu - īpaši dzēriena pudelē, ar kuru bērns visu laiku staigā apkārt, skaidroja Senakola.

Tāpat Senakola norādīja, ka nereti vecāki ir pārliecināti, ka bērns pats itin labi tīra zobus, taču vecākiem ir jāpiedalās uzraudzītajā zobu tīrīšanā, līdz bērns sasniedz astoņu līdz desmit gadu vecumu, bet atsevišķos gadījumos varbūt vēl ilgāk.

Tāpat jāpievērš uzmanība, lai bērns tīra zobus ar zobu pastu, kas satur fluorīdus, jo pretējā gadījumā zobi bojāsies neatkarīgi no tīrīšanas.

Aktualizējot bērnu zobu un mutes veselības veicināšanu, līdz šim VM īstenotajā programmā pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem par mutes dobuma un zobu veselību saistībā ar veselīga uztura paradumiem apmācīti 650 pedagogi un vairāki tūkstoši bērnu bērnudārzos un sākumskolas pirmajās klasēs, ieskaitot arī bērnus, kuriem ir redzes, dzirdes, garīgās attīstības un kustību traucējumi no speciālajām pirmsskolas izglītības iestādēm un speciālo izglītības iestāžu 1. un 2.klasēm.

"Programma pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem un bērniem par mutes veselību un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem" tiek īstenota un finansēta Eiropas Sociālā fonda projekta "Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi" gaitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu